Анализът на социолога Васил Тончев се основава на данните от проучване на "Сова Харис" по поръчка на в. "Преса".

На въпроса "вие лично бихте ли гласували за Демократичен реформаторски блок 7.6 на сто от запитаните отговарят с "Да". За Движение българия без цензура - 4.8%, а за БАСТА - 1.5% (последният проект е на отцепници от ГЕРБ).

"Ясно е, че преструктурирането в дясната страна на политическия спектър, вследствие на намалялата подкрепа за ГЕРБ, отваря ниша, в която могат да се вместят новите субекти. Не случайно всички се обявиха за десни или дясно-центристки", коментира Тончев, цитиран от БГНЕС.

"Сова Харис" е агенцията, която в края на юли нареди Николай Бареков на трето място по доверие след Бойко Борисов и Сергей Станишев. Проучването тогава също беше по поръчка на в. "Преса".

Ако изборите бяха днес, БСП би получила подкрепата на 20.9 на сто от избирателите, а ГЕРБ - 17.9%, сочат данните от новото изследване. ДПС би получило подкрепата на 6.2 на сто от избирателите, а НФСБ - 2.3, Атака - 2.1 и ДСБ - 1.3, показва изследването.

Изразени в абсолютни числа, подкрепата за БСП в момента може да се оцени като 1,1 – 1,2 милиона гласа, а тази за ГЕРБ – около 1 милион гласа.

Според анкетираните в проучването, най-успешно засега се справят със задълженията си премиерът Пламен Орешарски и неговият заместник - министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Те получават позитивна оценка от около една трета от анкетираните.

Външният министър Кристиан Вигенин, министърът на отбраната Ангел Найденов, министърът на труда и социалните грижи Хасан Адемов, министърът на финансите Петър Чобанов и министърът на икономиката и енергртиката Драгомир Стойнев получават положителни оценки на между една четвърт и една пета от електората.