Франс прес посочва, че дясноцентристката опозиционна партия на Бойко Борисов е излязла начело, но се е представила по-слабо от очакваното и това ще усложни съставянето на правителство, предаде БТА.

ГЕРБ ще има вероятно 88 или 89 депутати, което е далеч от абсолютното мнозинство от 121 депутати, посочва агенцията.

Ройтерс също обобщава, че ГЕРБ печели изборите, но няма да има мнозинство, което означава, че България вероятно върви към поредно коалиционно правителство. Агенцията цитира мнението на говорителя на БСП Атанас Мерджанов, че БСП е претърпяла "тежко поражение" и че резултатите от днешните избори са разочароващи за партията.
 
ДПА също отбелязва, че макар бившият премиер Бойко Борисов да е получил най-много гласове на извънредните парламентарни избори, те са далеч под необходимите му, за да управлява самостоятелно.

В отделен материал, посветен на Бойко Борисов, германската агенция пише, че макар днес той за трети път да е извел консервативната си партия до победа, нееднозначната му репутация може да му попречи да създаде коалиция и отново да стане премиер.

Отбелязва се, че управлението на Борисов е било белязано от скандали. Най-големият бе за неразрешено подслушване на висши политици, довело до съдебен процес срещу дясната му ръка Цветан Цветанов, който въпреки това ръководеше предизборната му кампания, се казва в материала на ДПА.

ГЕРБ има три варианта за правителство на малцинството - първият е в коалиция с ДПС, вторият - в коалиция с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, третият вариант е голяма коалиция с БСП, според социолога Андрей Райчев.

Не можем да си позволим нови избори - такива са настроенията на хората, коментира Райчев по bTV.

Най-вероятна е коалиция между ГЕРБ и ДПС според социолога Кънчо Стойчев. Възможни са две коалиции - с ДПС или с БСП, но втората е малко вероятна, коментира Стойчев по Би Ти Ви.

Политическият пазар не предлага това, което хората искат
, коментира пред журналисти социологът Михаил Мирчев на влизане в НДК.

По думите му драматично е разминаването между това, което политиците предлагат и това, което хората очакват.

Той посочи, че и двете големи партии имат огромно снижаване. Единствената партия, която драстично си увеличава процента, това ще бъде ДПС, вероятно и с 90 до 100 хиляди гласа от Турция.

Според Михаил Мирчев резултатът на реформаторите не е изненада, те имат добър процент, но при тази ниска избирателна активност. Те просто ще влязат в парламента, при това вероятно с една добра като бройка парламентарна група - някъде 17-20 депутати, коментира социологът.

Михаил Константинов коментира, че българският народ се е отвратил от българските политици.

При тази сложна конфигурация, българските лидери трябва да намерят начин да съставят стабилно правителство, дължат ни тази стабилност.
Това коментира пред БНР доц. Анна Кръстева - политолог и преподавател в Нов български университет.

Топката е в полето на елита, този вот показва колко сложен е ребусът, който сме поставили на политиците, каза Кръстева.

Задали сме тази сложна конфигурация, при която единствената възможна форма на управление, е коалиционно управление, посочи тя.

Не можем да говорим за нечестни избори, но има сериозни проблеми с начина на мотивиране на избирателите, смятат от "Трансперанси Интернешънъл".

Все по-често политическите партии прибягват до стратегията за финансово мотивиране на избирателите, а не чрез предлагане на политически идеи и концепции, каза пред Дарик Ваня Кашукеева-Нушева от организацията.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Бойко Борисов срещу Радан Кънев


АНКЕТА: Гласувахте ли на предсрочните избори?

АНКЕТА: Възползвахте ли се от преференцията при вот?

АНКЕТА: Какво управление предпочитате след изборите?

Вижте какви биха били резултатите, ако изборите бяха в Дир.бг>