ГЕРБ побеждават на местните избори, но има пропукване на хегемонията на партията, коментираха по БНТ анализатори резултатите от днешния втори тур на местните избори.

Според политолога Антоний Тодоров картината е шарена, някой спечели, някои загубиха, или някой не спечели това, което очакваше. Но разчистването на сметки вътре в партиите изглежда ще продължи, защото самият премиер също каза, че ще продължи чистенето на ГЕРБ. Което означава, че ще има размествания във властовата конфигурация, прогнозира Тодоров. Според него дори това, че ГЕРБ печелят пак кметското място в София, макар този път не от първи тур, а след оспорван балотаж, ще доведе със сигурност до промяна в управлението на София, предвид и на това, че общинският съвет е друг, конфигурацията е друга.

Социологът Андрей Райчев заяви, няма абсолютно никакво съмнение, че ГЕРБ печели изборите. Друг въпрос е, че БСП, дали в сравнение с предишното отчайващо представяне или изобщо, прави голяма крачка напред - в това също няма никакво съмнение, смята Райчев.

По думите му Борис Бонев просто се е появил на картата, той не може да печели повече или по-малко, след като е за първи път. Има и сравнително добър успех на традиционната десница в София, коментира Райчев. Всички тези неща са нищо обаче в сравнение с уникалното явление, което се видя, коментира Райчев резултатите, правейки аналогия със случилото се на изборите за кмет във Варшава, Будапеща, Истанбул и Москва. Същият феномен гледахме, само че в по-малък мащаб, Борисов просто не е нито Орбан, нито Ердоган, той е по-мек, но реакцията от този тип се състоя, смята Андрей Райчев.

Според политолога Огнян Минчев има преутвърждаване на властта на ГЕРБ, партията наистина е победител в общите рамки на тези избори, но има пропукване на хегемонията й. Не само защото от една страна БСП взе повече позиции, отколкото имаше на предходните местни избори, но и защото наистина в София, и не само в столицата, имаше успешни коалиции, които и да не пробиха, така, както не проби коалицията около Мая Манолова, успяха да мобилизират определена подкрепа срещу хегемонията на ГЕРБ, коментира Минчев. Той не е убеден в казаното от Андрей Райчев, че се наблюдава напълно аналогичен процес с този в Будапеща, Варшава и Истанбул, защото в тези градове все пак е имало алтернатива, докато в София в лицето на Манолова и коалицията й, според Минчев, алтернативата е била "на всяка цена да прекратим властта на ГЕРБ върху София" - а какво оттук нататък, никой не е разбрал.

Според социалния антрополог Харалан Александров не може да се говори за шамар към ГЕРБ, която категорично побеждава. Александров коментира усилията на Манолова и на БСП като трудни, но успешни, като се имат предвид резултатите в София, и предвид традиционните нагласи срещу БСП в града.