Днес ГЕРБ нямат алтернатива за първото място в социологическите проучвания", заяви директорът на агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова в студиото на Би Ти Ви.

По отношение на политическите партии ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила, като за периода на председателството си прибавя 1,5% допълнителни нови привърженици - 24,5%, обясни тя.

БСП е втора политическа сила с 20%. Димитрова подчерта, че проучването е направено на база различни компоненти и аспекти от управлението.

"Обединените патриоти" и ДПС имат доста близки позиции, допълни още тя.

По думите ѝ се наблюдава устойчиво утвърждаване на ГЕРБ в коалициите, които сформира, и отслабване на малкия коалиционен партньор. Причините понякога са, че те се опитват да станат по-забележими, да привлекат вниманието към себе си, в повечето случаи са съставени от няколко по-малки партии, в които се наблюдава разцепление на позициите на по-късен етап, уточни тя. ВОЛЯ е големия губещ според проучването.

Димитрова заяви, че за момента обединението "Демократичната България" показва оптимистични резултати, но трябва да работи много ако иска да даде сериозна заявка за изборите.

Лидерите са безспорно много важни за всяка политическа система, каза тя. У нас президентът остава с най-висок рейтинг на доверие - 54% като все пак се наблюдава спад в нагласата към него от първото тримесечие. Той е много активна личност и може би това се оказа нож с две остриета, смята тя. Бойко Борисов върви в добра посока - позитивните нагласи към него нарастват, допълни Боряна Димитрова.

От депутатите в НС председателят Цвета Караянчева е доста по - забележима и приемлива от останалите, обясни гостенката. Съдът и полицията остават с много нисък рейтинг на доверие, както и сериозен спад се забелязва в рейтинга на ресорните министри на МВР и отбраната.