Като цяло, не е лоша идея по един представител на четирите партии в бъдещата коалиция да е председател на парламента за по една година, на ротационен принцип, коментира социологът Кольо Колев по NOVA News.

Той обаче обърна внимание на факта, че евентуално соцлидерката Корнелия Нинова ще бъде първият председател на Народното събрание. Колев е категоричен, че това е действие на Нинова "за спасяване на собственото й положение".

"Председател на парламента ще бъде политическа фигура, която има противоречие даже вътре в собствената си партия", възкликна Кольо Колев.

"Не е трудно да си прозорлив, за да видим в това опити на Корнелия Нинова да решава партийните си въпроси, но може да се отрази върху работата на парламента и мнозинството като цяло", коментира социологът.

"Ако тя е председател на парламента и има конгрес на БСП, какво ще трябва да направи нейната партия - да бламира председател на Народното събрание? Малко неловко се получава", прогнозира Кольо Колев.

"Съгласно устава и въведените от нея правила на мандатност, тя трябва да излезе от Народното събрание", напомни още анализаторът.

Той определи като несериозен апелът на депутата Мартин Димитров "Демократична България" да не участва в правителството със свои министри, а само да даде подкрепата си.

"Това е несериозно, още предварително, преди да си сформирал мнозинство, да се заявяваш като опозиция това е малко шизофренна позиция. Или участваш, или не участваш. Или участваш в мнозинство, или не участваш, това е абсурд, трябва да си избереш позиция още предварително", категоричен е социологът.

Според Кольо Колев новата управленска коалиция "изглежда много приятна на пръв поглед", но зависи какво ще направи, какви ще бъдат действията и политиките й.

Той одобри идеята да има министър на електронното правителство и към него да преминат различни структури и агенции, като тази по вписванията, но изказа опасенията си да не стане само механично прегрупиране.

"Без всяко съмнение имаме нужда от навлизане на електронно управление и услуги, така че да не трябва за всяко нещо да ходиш да пишеш бумаги. Доколко имаме нужда от всичките тези агенции, ми е трудно отсега да определя, защото напълно е възможно да е старият номер прехвърляне на кучета към птици и правене на водоплаващия отдел от птици и кучета", предупреди още социологът.