Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", съобщи БНР.

Идеята е при пълен мандат всяка от четирите формации да има председател на парламента.

Ротацията ще започне с председателя на БСП в оставка Корнелия Нинова.

За намеренията на преговарящите се разбра от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ - една от партиите в "Демократична България", и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат срок до днес на обяд, за да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението.

В писмото е представена и новата структура на Министерски съвет.

Ще има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство и Дирекция "Национална служба за защита на природата" от МОСВ.

Създава се постът министър на електронното управление, който ще отговаря и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

Държавното предприятие за управление на язовирите преминава от икономическото ведомство към земеделското, а Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще е към Министерство на транспорта, а не към МРРБ.

От писмото става ясно още, че всяка от преговарящите формации има "договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове". И че амбицията е коалиционното споразумение да бъде оповестено до 3 декември, когато е първото заседание на новото Народно събрание.