Герджиков получи 51 гласа "за", гласували "против" и "въздържал се" нямаше, предаде БТА.
В мандата на Стефан Софиянски той също бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет, когато Софиянски беше избран за депутат, а преди това бе служебен премиер.
Ще продължим посоката на развитие на София, която започна от мандата на Бойко Борисов, заяви пред журналисти вече изпълняващият длъжността кмет Герджиков. Той обясни, че най-важен е търгът за завода за боклук, който трябва да се проведе в началото на септември, трябва да се изберат и фирми, които да почистват София.
„Трябва да направим конкурс за изграждането на метрото от Надлез „Надежда” до „Люлин”. От 1 септември ще бъде пуснато в експлоатация софийското метро от "Обеля" до "Младост 1", каза още Герджиков. Той посочи, че участъкът ще бъде официално открит на 17 септември - в Деня на София.
Герджиков определи като правилна политиката за връщане на 50% от данъците в София, както обеща министър-председателят.
„Съгласен съм, че трябва да помагаме на останалите градове. Но ако продължаваме да даваме 80% от данъците си, то ние няма да стимулираме другите градове да кандидатстват по европейските програми и ще чакат на готовите софийски пари”, каза той. До края на годината ще бъдат открити осем нови сгради на детски градини и осем нови спортни площадки", обеща още врменният кмет.
За официалното предаване на кметския пост пристигна и досегашният градоначалник и вече премиер Бойко Борисов. Той беше посрещнат с аплодисменти в залата на СОС. Борисов се ангажира столицата да остане приоритет на правителството и обеща, че това, което ще се иска от него, ще бъде направено.
"Метрото ще излезе скоро, детски градини правим, спортни площадки правим, велоалеи правим. Всичко, което сме искали да направим, съм го дал като приоритет на колегите - финансирането на завода за боклука и други", заяви Борисов.
Той заяви, че ако не е била активната атака по отношение на отпадъците, „в момента нямаше да имаме толкова чист град".
"Моят кабинет е винаги отворен и винаги ще бъде, когато е необходимо. За мен кметовете и общинските съветници ще бъдат равни на министрите", обеща министър-председателят и пожела на общинските съветници да си доизкарат мандата с достойнство.
Той отчете извършените дейности по неговото управление в столицата. „Поне засега няма да ни тормозят, над 200 хил. цветя сме засадили, направихме метрото, активно се асфалтира, всяка седмица откриваме детски градини, спортни площадки...“