Хората вече възприемат служебното правителство като редовен кабинет, като министри, от които се очаква да вземат дългосрочни решения. Назад във времето служебните правителства имаха основната задача да организират избори и след около два месеца управление си отиваха. Сега, заради дълбоката политическа криза, ситуацията е много по-различна. Служебните кабинети вече изкарват почти по половин мандат на едно редовно правителство, а организирането на избори не е основната част от биографията на такъв министерски съвет, каза Евелина Славкова, социолог от изследователски център "Тренд".

Румен Радев даде прекалено дълго време на партиите в 48-ото Народно събрание да се разберат за излъчването на редовен кабинет, поради което не звучат логично упреците към него, че живеем в режим на президентско управление. Назначаването на служебно правителство е конституционно задължение на президента, напомня Славкова. Социологът от "Тренд" отчита ерозия в общественото одобрение към президента и причината за това е пряката му отговорност за управлението на страната след петото поредно назначено от него служебно правителство. Колкото по-дълго Румен Радев е в ситуация да назначава служебни кабинети, толкова повече идеята за референдум за президентска република ще губи смисъл, заключава Славкова.

Проучване на "Тренд" отчита засилване на недоволството в обществото от задълбочаването на политическата криза през последните месеци у нас. Това поставя под съмнение твърдението на редица анализатори, че няма нищо лошо да ходим на избори често, след като те не допринасят с нищо. Евелина Славкова припомня, че преди изборите през октомври 2022 г. сред хората е битувало усещане, че предстоящия вот няма да промени нищо и това е демотивирало избирателите да отидат до изборните урни. Тя допуска, че и за предсрочния вот на 2 април тази година, усещането в избирателите няма да е по-различно.

  • Защо президентът направи рокада само в министерството на културата?
  • Какво задължително трябваше да направи 48-ото Народно събрание?
  • Как ще повлияе хартиената бюлетина на избирателната активност?
  • Гаранция за успех ли е предизборна коалиция между ПП и ДБ?
  • Какви са работните хипотези за изхода от изборите на 2 април?

Отговорите на Евелина Славкова, гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Евелина Славкова е социолог и политически анализатор. Бакалавър по социология и магистър по политически мениджмънт в СУ "Св. Климент Охридски". Съосновател на изследователски център "Тренд", една от водещите независими социологически агенции у нас.