Приоритетите на служебния кабинет са отчасти нови, защото сериозна част от старите бяха изпълнени, това каза в студиото на "Панорама" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него има и приоритети, които продължават да бъдат валидни - като работата по продължаване на европейската интеграция на страната - всички важни дипломатически усилия България да влезе в Шенген възможно най-скоро.

Новите приоритети на кабинета "Донев 2"

Но кабинета ще има и нови приоритети, категоричен е Атанас Пеканов. А именно - цената на живот, огромната инфлация, която започна да намалява, но въпреки това трябва да се направят последващи действия. Заяви, че цената на живот у нас е по-висока по отношение на храните и даде пример с Виена, където стоки в супермаркетите са по-евтини от стоките у нас.

"Тук ще трябва правителството да прави стъпки това да бъде коригирано. Ще трябва да действа както правителството, така и регулаторите - Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията", каза Пеканов.

А другите приоритети на кабинета ще са: "Ще продължим да говорим за нуждата от върховенство на закона, антикорупционните мерки, които не минаха през този парламент, ще минат през следващия", каза той.

Уточни, че е имало доста проблеми, когато са дошли през август, но голяма част са решили.

"Например по ПВУ по първото плащане - имаше казус, който беше отворен - МВР го реши в много бърз порядък. Става въпрос за една обществена поръчка. Оперативните програми бяха завършени. Имаше критика към нас по отношение на интерконектора, но беше завършен по време на нашия кабинет. По отношение на газа - да се направят търгове, което да гарантира да има пазар, различни оферти и конкуренция, те допринесоха до това цените на газа да станат по-ниски. Всички оперативни програми 10 от 10 бяха одобрени по време на служебния кабинет - моят ресор. Това беше работено по време на редовния кабинет и при предишния служебен кабинет, докато аз бях в тази роля. Моят екип е бил най-много време в този ресор, както и министър Василев. Но, да, в рамките на нашия мандат бяха довършени работи, които не бяха завършени преди това", каза Пеканов.

Забавянето по Плана за възстановяване и устойчивост

За идването на следващите пари по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде виновен парламентът, докато не приеме всички 17 закона, уточни вицепремиерът. Всички те, без един за ВЕИ-тата, са внесени в НС през октомври и ноември, но са отлежавали дълго време. Само 5 от законите са приети.

"Докато не изпълним всички 17, следващите пари няма да вземем", каза Пеканов.

Той уточни, че огромната част от мерките по ПВУ са по темата върховенство на закона.

"Те са ключови за България, но не са ключови да си вземем 720 млн. евро, а ключови, защото трябва да правим стъпки по тази тема, защото корупцията действително е бич върху обществото, тя изяжда ресурса на държавата, който е ресурс на данъкоплатците. Това не са реформи, които трябва да направим, защото някой ни е казал или защото трябва да вземем някакви пари, а това са реформи, които трябва да направим за себе си, за да живеем в една по-добра страна", каза служебният вицепремиер.

България в еврозоната

В края на октомври НС с голямо мнозинство взе решение да се ускори процесът за приемане на еврото, служебният кабинет следва това решение и разработи законите, които са нужни България да отговаря на правната рамка на европейската система от централни банки и на договора на функциониране на ЕС. Министерство на финансите ги разработи и ги внесе в НС, но те не бяха разгледани, заяви Пеканов.

"Тази седмица беше последният сигнал, когато промените в Застрахователния кодекс не минаха. Тези партии, които допринесоха за това продадоха мача за еврото. Сега не изпълняваме два критерия. Досега не изпълнявахме само инфлацията, но смятахме, че правният ще бъде изпълнен", каза вицепремиерът.

Той е категоричен, че в следващите месеци ще имаме нужда от по-смислен дебат за еврото.

"Хората трябва да бъдат чути, но не ако са залети с неверни факти", категоричен е Пеканов. Неговото желание е българските граждани да не бъдат залъгвани да са против на всичко, което се случва.

На въпрос дали има модерна левица у нас, Пеканов коментира, че в последните години наблюдава, че най-старата българска партия БСП е тръгнала по една линия, която се мери по популизъм с крайната десница "Възраждане". Но самият той не се вижда като партиец, защото смята, че има доста по-подходящи политически лица за това.