Служебният премиер Гълъб Донев обясни в изявление преди извънредното заседание на Министерския съвет защо кабинетът внася само тъй наречения "удължителен закон" за бюджета, а не изцяло нова макрорамка на парите на държавата.

Донев започна с вица в социалната мрежа, който се роди в деня на представянето му като служебен министър-председател.

"Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство - как Гълъб Донев прави бюджет перо по перо", каза в началото на заседанието на МС премиерът.

И внесе яснота по позицията на служебното правителство за бюджета 2023. По думите му има различни становища, в това число противоположни, дали се налага служебното правителство да внася свой бюджет. И специално се спря на претенцията на "Продължаваме промяната" министрите на Румен Радев да депозират чисто нов бюджет за догодина.

"Любопитно е, че някои партийни лидери днес ултимативно искат от нас искат от нас това, което ни забраняваха само преди 3 месеца", констатира Гълъб Донев по повод настояването на Асен Василев и Кирил Петков, което те повториха и на срещата си с президента. "За бюджет 2023 се говори и с метафори, невинаги успешни", категоричен беше премиерът.

Донев припомни, че МФ е разработило няколко сценария, но кабинетът се е спрял на удължителен закон за бюджета по две причини - че зад гърба на един служебен кабинет няма мнозинство, а при толкова разделен парламент има и голям риск бюджетната процедура да се превърне в предизборно надговаряне.

"Личното ми мнение е, че е време за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата. Управленската филофосия на едно правителство с мнозинство намира израз в закона за бюджета. Служебното правителство няма необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани", добави Гълъб Донев.

"Имаме основателни опасения, че в силно фрагментиран парламент обсъждането на бюджета може да се превърне в предизборно наддаване. Цената на подобна безотговорност ще е непосилна за нас като общество, а последиците ще са неподсредствени и дългосрочни във финансов, икономически и социален план", предупреди служебният премиер.

"Голямата ми надежда е, че бюджетната процедура няма да се превърне и да затъне в дълга парламентарна процедура", заключи Гълъб Донев.

Снимка: БТА