"Продължаваме промяната" няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ казаха на консултациите с президента от ръководството на партията. Увериха го, че остават опозиция. И настояха служебното правителство днес да внесе бюджета за догодина.

Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров, Никола Минчев и Калина Константинова влязоха на разговори за кабинет по покана на държавния глава в качеството си на втората по големина политическа група в 48-ото Народно събрание, след като първи минаха по реда си от ГЕРБ-СДС миналата седмица.

Румен Радев се съгласи с ПП, че не може да има правителство на всяка цена, но ще държи до това да се стигне, след като бъдат да бъдат изчерпани всички опции преди това.

"Отново избирателите не заложиха на една политическа сила и това явно е знак към всички политически партии в 48-ото Народно събрание, че е нужен диалог, нужни са усилия за намиране на решения. Аз напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена - рожба на задкулисни и безпринципни договорки. В същото време ще държа да има конструктивен, открит и ефективен диалог. Ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство", заяви президентът.

Бихте ли подкрепили първия мандат и при какви условия? И около какви идеи бихте се обединили?, попита още той лидерите на ПП, като се поинтересува кои биха били техните партньори при втория мандат, но не получи конкретен отговор с назоваване на политически сили.

Кирил Петков напомни, че партията му държи да си спазва предизборните обещания. "Ето защо за първия мандат ние ясно изразяваме готовност да говорим по нашите 16 политики, но да не подкрепяме техния мандат, защото това ще бъде измятане от обещанията, които дадохме", каза той по адрес на ГЕРБ. 

"Но чуваме от хората, които ще получат първия мандат, че ако вие не ги подкрепите, и те няма да ви подкрепят. Смятате ли, че това е отворена врата към предсрочни избори?", продължи да пита държавният глава.

"Всичко, което дойде при нас, ще бъде прозрачно, но няма да правим задкулисни договорки с който и да било. Но сега очакваме от партия ГЕРБ, като най-голяма партия, да успее да направи това, което ние миналата година", каза Кирил Петков. Той допълни, че договарянето на кабинет "не става с лозунги".

"Не става и с контактьори. Позицията "контактьор" не съществува в българския политически живот", допълни го Асен Василев, въпреки че призна, че познават добре и Плевнелиев, и Паси, които бяха излъчени като контактна група от ГЕРБ-СДС.

Снимка: Булфото

"Българските граждани са ни отредили ролята на опозиция", каза още Асен Василев.  

Наред с темата за сформиране на кабинет президентът изреди и въпросите си относно бъдещия бюджет на страната, подпомагането на гражданите, законите по Плана за възстановяване и развитие. Радев попита и каква е позицията на ПП по внесената вече внесената програма за инвестиционни разходи на МО за покупка на нови изтребители. 

Кирил Петков припомни най-важните приоритети за партията му с планираните от нея 16 политики, сред които вдигането на минималната работна заплата, подпомагането на българските семейства в кризата да продължи, да се постигне 3% дефицит в бюджета, но и да продължи антикорупционната битка. Тук Петков включи и ограничаването и контрола на правата на главния прокурор и обобщи "Тези приоритети ще бъдат водещи". 

"Продължаваме с политиката за подпомагане на пенсионерите, данъчни облекчения за младите семейства, имаме и доста сериозна програма за бизнеса", добави още Петков.

Радев напомни на Василев и Петков, че при връчването на мандата края на миналата годината, "аз се обърнах с призив към вас, че ако в първите 100 дни не предприемете демонтаж на порочните политики, то статуквото ще потърси реванш". "Сега, ако вие наистина сформирате правителство, по какъв начин ще подходите, за да има промени в съдебната реформа, защото там нещата забуксуваха", попита още президентът.

Василев отвърна, че добре помнят разговора им. И каза, че трябва да се направят реформи не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност, за да бъде ефективна тя.

Снимка: Булфото

По думите му предишният кабинет е успял да управлява България в една много трудна ситуация и да постигне икономиески резултати, които са едни от най-добрите в ЕС.

"Икономическият ръст м.г. е 7,6%, а тази година е 5% за първото полугодие. Това се дължи на факта, че нашите бизнеси успяха да се справят добре, че подкрепата към тях от гледна точка на електроенергията и антиковид мерките успяха да помогнат на българския бизнес да не загуби работни места и конкурентноспособност, даже да я увеличи в една много тежка ситуация", посочи Асен Василев. 

А след срещата с Румен Радев бившият финансов министър обяви, че са настояли пред президента служебното правителство да внесе бюджета за 2023 година.

"Днес е крайният срок за бюджета, ако МС не го внесе, Народното събрание няма как да инициира това. Призовахме президента правителството да изпълни това си задължение, което е записано в Закона за публичните финанси, и в НС да бъде внесен бюджетът", заяви Асен Василев.

И още веднъж повториха, че остават опозиция.

"Ние ще бъдем най-предвидимата опозиция зад мандатоносителя, който ще бъде ГЕРБ. Те ще имат лукса да знаят по какви политики ние ще подкрепим едно правителство и по кои политики няма. Нашите предизборни обещания ще бъдат спазени и българските граждани трябва да свикнат, че партиите трябва да си изпълняват своите обещания. Ето защо ние категорично казахме, че първият мандат няма да бъде подкрепен", заяви Кирил Петков.

"Ние неведнъж сме заявявали, че в НС, пред камери ще водим разговори с всички политически сили", казаха лидерите на "Продължаваме промяната" по повод консултации между партиите за бъдещ кабинет. Бившият премиер обобщи, че са запознали държавния глава с 16-те политики от тяхната програма. Сред тях най-важното било "решенията за хората да излязат на преден план".