Министерски съвет на Република България взе решение за удължаване на помощта на гражданите от Украйна. Помощта ще продължи чрез настаняването им в държавни бази. Това стана ясно от думите на служебният вътрешен министър Иван Демерджиев след заседанието на правителството.

"Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще се даде 15-дневен срок до средата на месеца, хората, които се намират и са настанени в хотели, да бъдат преместени в подходящи държавни бази", посочи той.

Решението е продиктувано от това, че това е практика в Европейския съюз. Само България и още две държави - това са Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време.

"Отдавна е изчерпан периодът в европейските държави, за който се дава тази закрила", заяви министър Демерджиев.

Той добави, че при предстоящите зимни условия не трябва да се налага преместването на тези хора. Затова местата за настаняване трябва да са подходящи при тежките условия на зимата.

 

 

Министърът на туризма Илин Димитров даде подробности във връзка с плащанията, които ще има по програмата.

"Финансовите средства, които държавата ни отделя, са сериозни. Дори на фона на останалите държави-членки, дотук са изплатени близо 523 милиона лева. Като 200 милиона от тях са за сметка на бюджета и 300 милиона са по Европейски програми и фондове, които са преструктурирани", съобщи министър Димитров.

Важно е да сме наясно с възможностите си, не оставяме никого на улицата,както чухте. Нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи", заяви министър Димитров. Той благодари на хотелиерите, които отвориха хотелите си още при първата вълна на бежанци от Украйна. 

"Искам да ги уверя, че ще бъде изплатено всичко, което е като безспорни суми".

До края на тази седмица ще бъдат входирани, включително и за септември, всички безспорни плащания, които са се начислили. От тук нататък програмата ще бъде отворена в рамките на 15 дни те да подадат жалби. "Когато тези жалби бъдат подадени, ще бъдат разгледани една по една и на всяка една ще бъде отговорено индивидуално: Какви средства са платени, какви не са платени и защо те не са платени", съобщи министърът на туризма.

Има три варианта, при които може да не се платят суми. Това са ако лицето е напуснало хотела, а продължава да се води регистрирано там. Втората хипотеза е, когато то е започнало работа и не е съобщило в рамките на месец и третата хипотеза е, когато едно лице е настанено в повече от един хотел.

Илин Димитров обясни, че са открили четвърти проблем, който е свързан с декларациите за изхранване. Там софтуерно той ще бъде решен и затова ще ни е нужна и помощта на хотелиерите, които ще заявят в писмен вид разликите, които са получили като финансиране, обясни той.