Служебното правителство продължава със смяната на български посланици в чужбина, показва справка в системата за правна информация на Министерски съвет.

С дата 3 април са публикувани 9 решения, с които се предлага на Румен Радев освобождаването и на назначаване на посланици в Хърватия, Швеция, Ирландия, Виетнам, Индия, Германия, Йордания, Ливан и Израел. Решенията са подписани от служебния премиер Гълъб Донев и главния секретар на Министерския съвет Красимир Божанов.

Съобщение за заседание на правителството няма на тази дата, но самите смени засягат водещи дипломати с изтичащи мандати.

Преди това, на 31 март, по същия начин в правна информация на Министерски съвет, бяха публикува решения за смяна на посланиците ни в НАТО, Ватикана, Молдова, Словения и Норвегия.

Последните рокади предвижда българският посланик в Израел Румяна Бъчварова -  бивш вътрешен министър втория кабинет "Борисов", да бъде заменена от Славена Красимирова Гергова, която в момента оглавява Генерална дирекция "Европейски въпроси" в МВнР, била е и посланик в Тунис.

В Ливан на мястото на Боян Белев се предлага Ясен Томов, който също е от МВнР.

От Йордания Димитър Михайлов се прибира, като се предлага на негово място да бъде назначен Метин Казак - евродепутат от ДПС.

Досегашният ни посланик в Германия Елена Шекерлетова ще бъде заменена с Григор Порожанов, който беше посланик в Китай.

Елена Димитрова се освобождава от посланическия пост в Индия, а на нейно място се предлага Николай Янков, който също скоро беше посланик - в Азербайджан.

За Виетнам заминава Павлин Тодоров, като от Ханой се прибира Маринела Петкова. От Ирландия се връща Гергана Караджова, а заминава Ваня Чавдарова Андреева - Малакова. В Швеция се освобождава Иван Павлов, а се назначава Светлана Сашова Стойчева - Етрополски. Последната рокада е в Хърватия - освобождава се Генка Георгиева, а се назначава Ива Крулева.

"В момента се готви голяма подмяна на посланици, които президентът пак еднолично ще подмени, защото служебният кабинет е негов. Той като Луи XIV ще подмени голяма част от дипломатите, тъй като вторият подпис е негов. Това също би надхвърлило правомощията му. Ако остане служебният кабинет в сегашния му вид (в бъдеще - бел.ред.), да не може да се правят такъв тип смени, или вторият подпис да се вземе от президента и да бъде вкаран в парламента", коментира преди дни съпредседателят на ПП Асен Василев.