Служебното правителство предлага настоящия министър на външните работи в кабинета Николай Милков за представител на България в НАТО. Това става известно от правителствено решение, публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет.

Решението е взето на 31 март т.г. и е подписано от премиера Гълъб Донев и Главния секретар на Министерския съвет Красимир Божанов. Процедурата изисква съгласуване между правителството и президентството, след което следва указ на държавния глава.

Преди да стане служебен външен министър Милков работи като посланик на България във Франция като отговаряше и за Монако. Затова с решението правителството предлага на президента на България да издаде указ, с който освобождава Николай Милков от длъжността извънреден и пълномощен посланик на България във Френската република и в Княжество Монако и постоянен представител на България към ЮНЕСКО със седалище в Париж, както и указ за назначаването му за постоянен представител на България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор със седалище в Брюксел, Кралство Белгия.

"Министерски съвет предлага на президента на основание чл. 98, т. 6 от Конституцията на Република България да издаде указ за освобождаване на Николай Милков от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България във Френската република и в Княжество Монако и постоянен представител на Република България към ЮНЕСКО със седалище в Париж, Френската република и да издаде указ за назначаване на Милков за постоянен представител на Република България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор със седалище в Брюксел, Кралство Белгия", се казва в решението, което е публикувано в информационната система за правна информация на Министерски Съвет.

Постът на постоянния представител на България в НАТО стои свободен втора година. До ноември 2021 г. той се заемаше от Драгомир Заков, но той се върна в България, за да стане министър на отбраната в правителството на Кирил Петков. След падането на кабинета Заков не се върна на тази длъжност, но не бе избран и нов представител. Самият Милков заговори наскоро, че ще търси нов човек на този пост.

Николай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София. Завършил е Френската гимназия в София, а висшето си образование получава в Департамента по Международни отношения на Университета за национално и световно стопанство. Професионалното си развитие започва в научната сфера, а през 1991 г. му е присъдена научната степен доктор за дисертация в сферата на международните отношения и най-новата история.

В държавната администрация започва работа през 1992 г., като първоначално заема различни длъжности на цивилен служител в Министерството на отбраната. След това преминава на работа в Министерството на външните работи (МВнР), но през 2010 г. след конкурс се завръща в Министерството на отбраната като постоянен секретар.

В МВнР е на работа от 1997 г. В дипломатическата служба е заемал различни длъжности, сред които директор на Дирекция "Външнополитическо планиране, информация и координация", заместник-министър на външните работи с ресори на отговорност европейски страни, включително Югоизточна ЕВропа, и въпроси на сигурността. В това си качество е член на Комисията за експортен контрол и секретар на Междуведомствения комитет за членството на България в НАТО. Бил е посланик на страната ни в Румъния, Канада, Франция, Монако, генерален консул в Ню Йорк и постоянен представител в ЮНЕСКО. На 2 август 2022 г. е назначен за служебен министър на външните работи в служебното правителство на Гълъб Донев.

Заместникът на Милков става посланик във Ватикана

Служебният кабинет предлага и промени за посолствата във Ватикана, Молдова, Словения и Норвегия. За Ватикана е предложен служебният зам.-министър на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев. Той ще смени на поста Богдан Паташев, чийто мандат изтича. Коджабашев заемаше поста посланик в Украйна преди да стане зам.-министър. Посолството ни в Киев бе затворено в началото на войната през февруари 2022 г., но отвори врати отново през септември миналата година. В момента то се управлява от дипломат с по-ниско ниво, а не от посланик.

За Кишинев е посочена Мая Добрева, за Любляна - Красимир Божанов, а за Осло - Десислава Иванова-Козлева.