Служебното правителство прие решение, с което предлага на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев и за освобождаването му от длъжност, това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Правителственото решение е прието неприсъствено.

По-рано днес стана ясно, че главният секретар на МВР е приет в болница заради хипертония. Той е бил в "Пирогов", както и в УНСБАЛ "Света Екатерина", но не и в МВР-болница. Бившият министър на вътрешните работи и настоящ народен представител Бойко Рашков потвърди, че Живко Коцев е в лечебно заведение с влошено здравословно състояние, но отказа подробности.

Депутатът от ПП-ДБ каза още, че главният секретар е бил притискан от вътрешния министър Калин Стоянов, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и редови прокурори да подаде оставка. "Бил е заплашван със задържане под стража, както и с обвинения за престъпление", уточни Рашков.

По думите му снимките на Коцев със задържаните баща и син Марин и Стефан Димитрови са взети от телефона му, който е бил задържан по време на акцията в Агенция "Митници". "Прокуратурата по най-долнопробен начин взима на хората телефоните, рови в тях, изважда дори интимни връзки и ги разпространява през медиите", каза в "Денят с Веселин Дремджиев" снощи бившият МВР-шеф.

В понеделник Живко Коцев излезе в болничен, след като се разразиха скандали около подадената му и впоследствие оттеглена оставка и появилите се негови снимки с арестувани по обвинението за ОПГ висши митничари и бизнесмени, свързвани с контрабандиста Никола Николов-Паскал.

Малко по-късно през деня в интернет излязоха и нови кадри с главсека. На първите, публикувани на 6 април, бяха заснети Коцев и Рашков с обвиняемите за ОПГ заедно с директора на Агенция "Митници" Петя Банкова бизнесмени Стефан и Мартин Димитрови. Новите снимки, извадени в понеделник вечерта, са на камион с мастърбоксове с цигари и на пачки пари, които са били открити в къщата на оставения в ареста Стефан Димитров. На други се виждат Бойко Рашков, Живко Коцев и Стефан Димитров.

Също вчера в медиите се появиха и показания по делото срещу ОПГ-то на свидетел №3, за когото има версия, че е именно главният секретар на МВР.