"Всички тези мигранти не искат да остават в Словения. Те се стремят да отидат в страни като Германия и Швеция. Словения, в която живеят около 2 милиона души, просто няма да издържи. За това няма нито правови, нито фактически основания", заяви премиерът Миро Церар в интервю за местни медии, цитиран от БТА.

Словенският премиер съобщи, че в момента правителството подготвя законопроект, предвиждащ по-строги условия за предоставяне на убежище в Словения.

Според Дъблинското споразумение, за чието изпълнение настояват Германия и Австрия, в случай че страните от Централна Европа откажат да приемат мигранти, те трябва да бъдат върнати в страната от ЕС, в която са регистрирани за пръв път.

"Абсолютно ясно е, че всички мигранти, влезли в Словения, са пристигнали от Хърватия. Ние на свой ред сме регистрирали всички бежанци, съгласно изискванията на шенгенската зона и по договореност с австрийските власти", каза Церар.

Той подчерта, че Словения е изпълнила изискванията на ЕС по отношение на квотите за разпределение на мигрантите и според него и отговорността за връщане на бежанците също трябва да бъде разпределена по подобен начин между страните членки на ЕС.

На 11-ти ноември  пристигнаха първите камиони, натоварени с ограда, която ще бъде поставена на границата на Словения с Хърватия.

Властите в Любляна многократно тези дни предупредиха, че ще поставят 1.8- метрова телена ограда по границата с Хърватия с цел да бъде спрян мигрантският натиск срещу 2-милионната държава.

Унгария: Може ограда и към Румъния

Унгарското правителство има готовност и воля да затвори границата си с Румъния много бързо, каза началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан - Янош Лазар, предаде БГНЕС, като се позова на унгарски медии. Той припомни, че Австрия и Словения вече са направили подобна стъпка за овладяване на мигрантския натиск.

Лазар предупреди, че има вероятност нелегалните мигранти да променят маршрута си и от Сърбия да потеглят към унгарско-румънската граница.

"Унгарското правителство има разработен резервен план за защита на държавните си граници", подчерта Янош Лазар и поясни, че вдигането на ограда по границата с Румъния ще бъде крайна мярка.

Лазар предупреди, че "Унгария няма да приеме обратно нито един мигрант, ако бъде депортиран или изгонен от Западна Европа. Нашата цел е да прекратим и сложим край на миграцията, а не да я организираме".

"Балканският път"

Само през последните 24 часа в сръбския приемен център Прешево пристигнаха над 8000 души, а от Македония продължават да идват нови групи мигранти. През последните няколко дни властите в Гърция рязко увеличиха организираното транспортиране на мигранти до македонския граничен град Гевгелия.

Само в периода от 19 юни до вчера в Македония от Гърция са пристигнали над 250 000 нелегални мигранти. Всички те пристигат до Гевгелия с автобуси и влакове, подсигурени от гръцката държава.

Борисов: За се затворим

"Жизнено важно да спрем миграционния поток, да затворим границите и да се погрижим за вече пристигналите мигранти, чиято бройка дори не е ясна. Ние трябва първо тях да интегрираме и едва след това да помислим за някакъв друг технологичен ред, по който да приемем точно определен брой хора в Европа". Това написа вчера във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, преди срещата на Европейския съвет във Валета, Малта.