Без окончателното приемане на всички текстове от бюджета за догодина приключи удълженият работен ден в парламента. Днес все пак народните представители гласуваха бюджетите на БНТ, БНР и БТА, а също така бюджетите на транспортното министерство, на Министерството на младежта и спорта и на НСИ.

Утре предстоят дебатите за 1600 общински проекта, предложенията за които бяха добавени в план-сметката по настояване на местните власти.

Въпросните проекти ще се изпълняват в следващите 3 години, като на 3 месеца общински власти могат да предлагат и нови, предава БНР.

Днес на второ четене депутатите отпуснаха още допълнителни 68 милиона лева за култура, 20 милиона за МВР и образованието, както и 37 милиона за ДАНС.

Планираните разходи за отбрана възлизат на 2,05 на сто от БВП за 2024 година. Общо 59 млн. лв. са трансферите за висшите военни училища, което е с близо 9 милиона повече, отколкото през тази година.

 Бюджетите за БНТ, БНР и БТА за 2024 г.

За БНТ средствата, утвърдени в бюджета, са в размер на 86 980 600, от които 6 100 000 лв. са целева субсидия за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи по Закона за радиото и телевизията.

Според предвидените разчети бюджетните взаимоотношения с централния бюджет за 2024 г. на Българско национално радио в размер на 62 974 400 лв. в това число 3 900 000 лв. целева субсидия за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи по списък, утвърден от министъра на финансите.

За БТА предвидените средства са в размер на 11 856 500 лева.

Бюджетите на транспортното министерство, на Министерството на младежта и спорта и на НСИ

Разходите за транспортното министерство за 2024 г. са близо 700 000 000 лева. Субсидиите за "БДЖ- Пътнически превози" ООД са 209 890 000 лв., за Национална компания "Железопътна инфраструктура" - 301 230 000 лв. Това записа парламентът с приети на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2024 г.

За Министерството на младежта и спорта са предвидени разходи на обща стойност 137 444 400 лв.

Бившият министър на спорта и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Красен Кралев отбеляза, че предлаганият бюджет на ведомството е най-нисък за последните 2 години и има два сериозни недостатъка. Първият е, че за спортните клубове увеличението е едва 15%. Или за близо 1000 клуба, които имаме у нас, се пада по 15 000 лв. на клуб, сметна Кралев. Вторият минус бил спрените програмите за развитие на детския футбол, волейбол и баскетбол.

Депутатите спориха за заплатите на служителите от Националния статистически институт (НСИ). Разходите за персонал за догодина са разчетени на 23 778 100 лв. От "Възраждане" поискаха с около 30 млн. лв. повече за възнаграждения в НСИ, но мнозинството не прие.

Парламентът одобри и парите за НСО и Държавна агенция "Разузнаване".

Разходите за НСО за персонал са 59 312 400 лева. Разписаните общо разходи за ДАР са 49 467 000 лева.

Бюджетите на социалното, здравното и образователното министерство

За Министерството на труда и социалната политика са предвидени приходи, помощи и дарения от 47 000 000 лв. Разходите са 2 862 221 000 лв.

Министърът на финансите Асен Василев обясни на депутати от опозицията, които критикуваха парите за социални разходи, че най-голямото увеличение на бюджета на социалното министерство се е случило през последните две години.

Йордан Цонев от ДПС, председател на бюджетната комисия, поиска прекратяване на дебата и мнозинството гласува "за". Преди това той упрекна свои колеги от опозицията, че злоупотребяват "тежко" с правото на изказвания. Това предизвика реакция от Цончо Ганев от "Възраждане". Позволявате си цинично поведение, обърна се той на свой ред към Цонев. Последва размяна и на други реплики.

Когато народни представители от "Възраждане" се възмущават от езика, това се нарича ирония, отбеляза водещият заседанието Никола Минчев ( "Продължаваме промяната-Демократична България").

В бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ) за догодина са предвидени приходи от 39 285 000 лв, разходи - 1 058 723 000 лв., като за персонал са заделени 514 628 600 лв.

МЗ предоставя възмездно на общински и здравни лечебни заведения - търговски дружества, както и на такива със смесено държавно и общинско участие, средства по Револвиращия инвестиционен фонд по проект "Реформа в здравния сектор - заем БУЛ 45 65" за закупуване през 2024 г. на медицинска апаратура и други дълготрайни активи въз основа на сключени договори за възстановяване на предоставените суми на месечни вноски. Предоставените средства са до размера на възстановените и неизразходвани средства от минали години и текущо възстановените през 2024 г. постъпления по фонда, записа парламентът.

Не се прие предложението на БСП да се заделят З5 млн лв за финансиране на профилактични програми за репродуктивно здраве при жени и мъже между 20 и 39 години.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов обясни, че сега в бюджета не трябва да бъдат включени тези пари, защото дори и да бъдат одобрени, няма да бъдат изразходвани по предназначение, защото още няма програми.

По предложение на МЗ има включени 15 млн лв. за скрининг на заболявания при деца и за репродуктивно здраве, сумата е по-малка от исканата от вас, но явно толкова е преценило в момента МЗ, разясни Асен Василев.

За Министерството на образованието и науката (МОН) за разчетени приходи, помощи и дарения за 9 300 000 лв., разходи - 1 133 225 200 лв.

Субсидията в бюджета на МОН за Тракийския научен институт в България е 100 000 лв, за Добруджанския научен институт - 100 000 лв, същата сума е записана и за Македонския научен институт.

Трансферите от бюджета на МОН за БАН и висшите държавни училища са за общо 979 079 000 лв. В трансфера за СУ "Св. Климент Охридски" са включени средства в размер на 355 100 лв за осигуряване дейността на Научноизследователската и изпитваща лаборатория. В бюджета за вузовете средствата за персонал са 142 460 500 лв.

За опазването и поддръжката на военните гробища и паметници депутатите отделиха 200 хиляди лева от бюджета на МО

Следващата година ще се инвестират средства в размер на 200 хиляди лева за опазването на военните паметници и гробища. Това решиха депутатите при обсъждането на второ четене на разпоредбите от законопроекта за държавния бюджет за 2024 г.

Депутатите приеха редакционна поправка в бюджета на Министерство на отбраната, в която за субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел сумата бе увеличена от 262 хиляди на 462 хиляди лева, като 200 хиляди от тях депутатите разписаха да са за възстановяване на български военни гробища и паметници и създаването на публичен дигитален регистър, добавя БТА.

До редакционната поправка на Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС се стигна след дебат в зала и след като депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев обоснова своето предложение за 200 хиляди лева от бюджета за български военни паметници и български военни гробища в Република Северна Македония. Георгиев подчерта, че изрично е записал, че предвидените средства се използват целево за рехабилитация и обновяване на български военни гробища и български военни паметници, както и за създаване на публичен дигитален архив за тяхното местонахождение и имената на загиналите герои. Обидно е състоянието на български военни гробища в Македония, каза депутатът.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС коментира, че има консенсус за българските военни гробища. Той отбеляза, че от парите за културно-информационните центрове, от които 1 млн. ще отидат за този в Македония, може Министерство на културата да възложи 200 хиляди да отидат за поддръжка на военните гробища. По думите му е необходимо системно решение за опазване на българската памет.

Ангел Георгиев каза, че има поне 20 български военни гробища в Република Северна Македония и сумата от 200 хиляди лева въобще не е голяма. Това е една малка сума, а има много работа, която трябва да се върши, добави той.

Христо Гаджев заяви от трибуната, че инициатива за поставяне на кръст на мястото на битката при Каймакчалан е в напреднала фаза и посочи, че за военнопатриотично възпитание има отделен бюджет в размер на 38, 4 млн. лв. , който включва бюджет за поддръжка на паметници.

Министерство на отбраната има такъв отдел от години, каза той и добави, че по закон трябва да се води такъв регистър на военните паметници. Пари има, посочи той и изтъкна, че няма нужда да се взимат от който и да било друг бюджет. Има закон за военните паметници има и бюджет, който се заделя всяка една година.

Тук въпросът не е дали са осигурени средствата, а дали се е извършила дейността, отбеляза финансовият министър Асен Василев. Той каза, че е въпрос на организация да бъде свършена дейността.

Почитта към загиналите под знамената на България се дължи всеки ден, не само на Архангелова задушница, каза Христо Гаджев.

От БСП Атанас Зафиров постави въпроса за проектния принцип, по който ще се харчат парите на Министерство на отбраната. В изказването си той отбеляза, че базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение на военнослужещите остава 380 лв., каквато е била и преди осем години, и попита дали този огромен финансов ресурс, който ще бъде отпуснат на Министерство на отбраната, ще гарантира увеличение на възнагражденията. Колегата му Румен Гечев отбеляза, че от 2019 г. сме започнали плащания за превъоръжаване, без да сме получили и една каска и визира парите за новите бойни самолети. Трагедията е не е само, че плащаме милиарди, но и че не получаваме нищо, добави той.

Министър Асен Василев отговори, че, откакто той е министър, не е допуснал сто процента авансови плащания, без доставка. По думите му бюджетът на МО не зависи от министъра на финансите, а от решенията на Народното събрание. Министър Василев посочи, че по бюджета за 2024 г. за придобиване на основни бойни техники и изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада, включително и за съпътстващи разходи са предвидени 546 млн.лв.; за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт, въоръжение, ракети, торпеда и техника 398 423 млн. лв.; за съпътстващи разходи за придобиване на новия тип боен самолет, първи етап - 174 млн. лв.; за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС - 161 млн. лв.; за придобиване на 3D радари - 120 млн. лв.; за втория етап за придобиването на новия тип боен самолет - 82 345 млн.; за придобиване на ракетна система Javelin - 55 млн.

Министерство на финансите не е компетентно, кои са тези проекти, които са правилни и затова за пръв път тези проекти са разбити перо по перо, посочи Василев и подчерта, че за финансирането им няма преценка на министъра на финансите, а на Народно събрание.

Предвидените по бюджета на МО за 2024 г. приходи, помощи и дарения са в размер на 144 000 000 лв., Сумата за текущи разходи е 2 129 194 000 лв.. Бюджетните взаимоотношения и трансфери са разчетени на 2 044 234 200 лв. За държавните военни училища са предвидени средства в размер на 14 631 700 лв., за Военна академия "Георги Стойков Раковски", Национален военен университет "Васил Левски" - 24 934 200 лв. За Висше военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" - 12 498 300 лв.

Асен Василев: Парите за земеделците са с 500 млн. лв. повече от тези, които получиха през 2023 г.

Парите за земеделците са с 500 млн. лв. повече от тези, които получиха през 2023 г. , каза министър Асен Василев в отговор на предложение, направено от "БСП за България", за национални мерки за подкрепа на земеделските производители във връзка с войната в Украйна. Предложението предвижда 422 млн. лв. за политиката за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсиране на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове. То бе отхвърлено в пленарна зала с 58 гласа "за", 63 - "против" и 62 - "въздържал се".

В подкрепа на предложението изказвания направиха Даниел Петров от "Възраждане", Ализан Яхова от ДПС, както и Десислава Танева от ГЕРБ-СДС.

Министър Василев посочи, че и от ГЕРБ, и от ДПС също са искали да има национални субсидии. Той отбеляза, че 2021 г. общите субсидии, български и европейски, за земеделието са 2, 440 млрд. лв. През 2022 г. бяха вдигнати на 3, 086 млрд. лв., а през 2023 г. - на 3, 603 млрд. лв. За догодина е предвидено увеличение на общите субсидии - национални и европейски, до 4, 108 млрд. лв., тоест 505 млн. лв. повече, заяви Василев.

Ако решите, че искате да свалим финансирането на Стратегическия план на 15% и да ги отделим като национални мерки, няма проблем, сумата между другото ще бъде по-голяма от тази, която вие предлагате. Проблемът е, че ако сега го направим в бюджета, че националните мерки са до юни, докато такъв проблем с финансирането по Стратегическия план нямаме. Винаги можем да вземем финансирането по Стратегическия план и да го пренасочим по национални мерки, разясни министър Василев. По думите му ако парите се пренасочат към национални мерки, не е ясно дали реално ще стигнат до земеделците.

Иван Иванов представи предложението на левицата. Той отбеляза, че със започването на войната в Украйна ЕК вече на два пъти разрешава държавите членки да подпомагат своите земеделски производители с национални средства за преодоляване на вредните последствия от войната в Украйна. За тази година и за предишната година размерите бяха изключително сериозни и те до голяма степен оставиха сектора жизнен, посочи той. За първи път в бюджет 2024 г. подобна държавна помощ няма. Всички земеделски производители в момента са изключително притеснени, войната в Украйна продължава, не се знае как това ще се отрази допълнително на цените на торове, препарати и съответно е нормално и логично в тази ситуация НС да застане зад нашите земеделски производители, апелира депутатът.

Парламентът гласуваха бюджета на земеделското министерство, в който предвидените приходи са в размер на 204 386 000 лв. Текущите разходи са предвидени в размер на 303 743 700 лв., капиталовите - 29 300 000 лв. Предвидените бюджетни взаимоотношения трансфери от централния бюджет са в размер на 173 936 200 лв. БСП поискаха и повече пари за Селскостопанска академия в размер на 63 909 000 лв. вместо предвидените 53 млн. лв., но предложението бе отхвърлено.

Поискано бе и увеличение на разходите за персонал за агенциите "Рибарство и аквакултури", ИА "Борба с градушките" и Българска агенция за безопасност на храните, но предложението не бе прието. Кръстьо Врачев от левицата настоя, че средствата за персонал в министерството на земеделието следва да бъдат увеличени с 44 млн. лв., за да се осигури 20 процента увеличение на заплатите за персонала, работещ на терен, но предложението не бе прието. Разчетите за Държавен фонд "Земеделие" предвиждат приходи, помощи и дарения в размер на 3 000 000 лв. разходи в размер на 528 807 900 лв. и бюджетни взаимоотношения от 495 832 500 лв. За политика на МЗХ в областта на земеделието в селските райони са предвидени 495 832 500 лв. , а за рибарството и аквакултури - 433 000 лева.

Какво остава за другия четвъртък

Народните представители продължават гласуването и приемането на бюджета за догодина в четвъртък. Съществено изменение, което ще гласуват, е увеличението на таксите за хазарт с три пъти, пише БНР.

Депутатите ще гласуват и капиталовите разходи за догодина, като предложението е те да бъдат в размер на 9 994 003 млн. лв.

Народните представители ще обсъдят и предложението за създаване на Фонд "Стамболов", с който да се финансират магистрите ни в чужбина на стойност 5 млн.лв.

Депутатите ще гласуват средствата за инвестиционни проекти на общините. Това се случва за първи път, като в план-сметката влиза програмата за финансиране на инвестиционни проекти на 265-те общини. Броят на проектите, които всяка община може да заяви за финансиране със средства от Националната инвестиционна програма, няма да бъде ограничен.

В зависимост от категорията на общината са определени максимални прагове на стойностите, в рамките на които следва да са проектите за съответните общини: за общини с категория 1 - до 50 млн. лв.; за общини с категория 2 - до 30 млн. лв.; за общини с категория 3 - до 15 млн. лв.; за общини с категория 4 - до 10 млн. лв. и за общини с категория 5 - до 6 млн. лв. За общините с население по данни на НСИ над 180 000 души общата стойност на проектите ще е до 100 млн. лв.

Народните представители гласуват предложението МС, по предложение на министъра на здравеопазването възлага проектиране за изграждане на "Национална многопрофилна детска болница" в София след създаване на необходимите условия и предпоставки за това.

Депутатите ще гласуват и електроенергията за училищата, детските градини, храмовете и манастирите да премине на цените на регулиран пазар.

Народните представители ще гласуват отпускането на 27 млн. лв. за създаване на Център за киберсигурност и споделени информационни ресурси, както и отпускането на 7 млн. лева за ремонта на сградата на Конституционния съд.

Народните представители ще вземат решение дали да отпуснат 54 млн. лв. за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, както и 5 млн. лв. за изграждане на нов кръвен център.