Признанието на бившия премиер Кирил Петков, че през цялото време от началото на войната сме подпомагали тайно Украйна с боеприпаси и гориво предизвика нееднозначни реакции сред политиците в НС.

Пръв реагира депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов. Лекарят заключи: "Момчето не е добре" и подкрепи диагнозата си на лекар с противоречивите изказвания на съпредседателя на ПП - през юни е казвал, че няма износ на оръжие за Украйна, а преди часове в интервю пред Тв 1 заяви, че голяма част от снарядите в Украйна са български.

В същото време по време на неговия престой в Министерския съвет Народното събрание гласува само и единствено да ремонтираме украинска техника, но не и да изпращаме оръжие. Решението за военната помощ беше прието вече от настоящето 48-о Народно събрание и го осъществява служебният кабинет, като списъкът какво изпращаме на Киев остана засекретен.

"Когато твърдиш две коренно противоположни неща едновременно е симптомокомплекс. Той включва обърканост, нестабилно настроение и поведение, неадекватни реакции, несигурност, импулсивност", написа в профила си във Фейсбук Костадин Ангелов.

"Засега говорим за гранично личностово разстройство. Но само, засега... Патологичното лъжене е отделен симптом на друга диагноза", добави още професорът. Момчето не е добре, казвал съм ви го. Но вече симптомите започват да се открояват ярко", заключи депутатът от ГЕРБ по адрес на Кирил Петков и подкрепи с факсимиле от негови противоречащи си изказвания.

Далеч по-спокойно реагира лидерът на "Български възход".

"Това новина ли е? Ние всички го знаехме", коментира бившият министър на отбраната Стефан Янев, който беше отстранен от кабинета от Кирил Петков именно заради несъгласие с изпращането наши оръжия за Украйна, но след това без резерви подкрепи решението на НС за военната помощ, вече в качеството си на партиен лидер.

"Когато става въпрос за бизнес, производството на българската оръжейна индустрия, нормално е те да търсят пазари и да реализират своята продукция. Включително и когато има война, и тези пазари са по-бързо оборотни", коментира Янев по повод информацията, че сме изнасяли снаряди през трети страни, а не директно за Украйна.

От БСП отново отрекоха да е изнасяно оръжие по времето, когато участваха в управлението и имаха министър на икономиката и вицепремиер в лицето на Корнелия Нинова. Това повтори по повод публикацията в "Ди Велт" и депутатът от "БСП за България" Иван Ченчев. "Няма нито един изнесен патрон" за Украйна, заяви в кулоарите Ченчев.

Имаше парламентарен контрол, тук беше служебният министър на икономиката, той потвърди - няма нито един изнесен патрон за Украйна. Това са фактите, посочи Ченчев.

Христо Иванов пък даде вид, че не е знаел.

"За да се скрие този факт, очевидно е трябвало да се мине през посредници и това вероятно е довело до загуби", коментира лидерът на "Да, България". "Ние винаги сме настоявали България да окаже помощ на Украйна и в рамките на търговски сделки, за старите става дума и чрез заместване. България трябваше да заеме честна позиция и да заяви, че подкрепя Украйна", добави той.

Междувременно Кирил Петков и Асен Василев направиха изявление пред медиите в Народното събрание по повод статията в "Ди Велт" и "Политико" за "България - страната, която тайно спаси Украйна". Според публикацията София е осигурявала 30% от боеприпасите и 40% от горивото, необходимо на украинската армия в ранния етап на войната. Изданията се позовават на интервюта с Кирил Петков и Асен Василев, които тогава са премиер и вицепремиер.

Петков повтори казаното и в интервюто пред Тв 1 във вторник вечерта - че не е имало пряк износ на боеприпаси за Киев, а през трети страни.

"Трябва ясно да се каже, че директен износ за Украйна е нямало, заяви съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков.

"Нашите партньори от Полша и Румъния, от Щатите и Англия са купували оръжието на българската индустрия. Да, част от това оръжие е отивало в украинската армия, но това не е, защото България е изнасяла, това е, защото нашите партньори са внасяли в Украйна. Но, радваме се, в заглавието е написано ясно, че България е имала основополагаща роля и е от правилната страна на историята този път", заяви Петков.

"Всъщност "Ди Велт", ако сте прочели статията детайлно, казва, че няма директен износ от България за Украйна. България е изнасяла оръжие за редица страни, между които Щатите, Англия, Полша, Румъния, след което това оръжие е стигало до Украйна", коментира и Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната" и бивш вицепремиер и министър на финансите.

Петков обясни, че това е била тактиката заради заплахата БСП да напусне управлението.

"По време на нашето правителство Корнелия Нинова през цялото време повтаряше, че ако има директен износ за Украйна, тя ще оттегли подкрепата си за това правителство и това беше спазено", допълни бившият премиер.

"Във връзка с дизела - реално България е изнасяла през частни компании, не е свързано с правителството, гориво на север към Украйна и това се оказва, че също е било от важно значение за украинската армия", каза Петков, след като ден по-рано пред журналиста Веселин Дремджиев по Тв1 твърдеше, че става дума за "Лукойл".