След като представи пред президента и парламентарно представените партии състава на служебния кабинет, посоченият за премиер от държавния глава Димитър Главчев отиде да се поклони на гроба на патриарх Неофит, става ясно от негова публикация във Фейсбук.

Бившият шеф на сметната палата е бил в компанията на протойерейя от църквата "Света Неделя" отец Кирил Попов. Именно в този храм в сърцето на София беше пожелал да бъде положен починалия през март след продължително боледуване патриарх на БПЦ.

Това се случи на церемония с ритуали като за президент на 16 март, кагото при митрополитската катедрала прозвучаха топовни салюти. След кратката служба прозвуча и Химнът на Република България и траурен камбанен звън и пасхално слово огласиха центъра на столицата. Ковчегът на патрарх Неофит бе положен при гроба на екзарх Йосиф от южната страната на храма "Света Неделя" и оттогава миряни не спират да идват да се поклонят и да положат цветя пред тленните му останки.

Това направи днес и посоченият от президента Радев за служебен премиер Димитър Главчев малко след като представи пред държавния глава и парламентарно представените партии своя състав за служебен кабинет

Представители на БСП бойкотираха консултациите и не присъстваха на тях, а тези от ПП-ДБ ги напуснаха възмутени, обявявайки, че са "взривени" от номинацията на настоящия шеф на МВР Калин Стоянов за вътрешен министър.

"Най-трудното решение за министър беше това за Калин Стоянов. Има прозорец за разговори, но не виждам кой би ме убедил да правя промени в състава на служебния кабинет", каминтира на излизане от президентството и самият Димитър Главчев. 

"С всички съм провел разговори, изслушал съм какви са им опасенията. Кирил Вътев и останалите още трима министри от действащото правителство съм избрал заради това да има приемственост. Съобщиха ми за някои факти и програми, които вървят в момента и са към приключване, и прецених, че по-добре да не се рискува да има трус в сектора, а да продължат и да завършат започнатото", коментира пред журналисти номинираният за служебен премиер.

Главчев беше категоричен, че компромис не е допускал с никого.