Социалистите отказаха да спазят Конституцията и да се включат зда първи път в новата процедура - консултации при президента заедно със служебния премиер във връзка с назначаването на служебното правителство. Всички останали парламентарни групи от 49-ото НС се отзоваха и спазиха конституционната разпоредба.

Георги Свиленски, Ирена Анастасова и Иван Ченчев отидоха пред "Дондуков"2, само за да обявят пред медиите пред президентството, че те няма да влязат на срещата при него в 9:30.

Според БСП това би ги обвързало с подкрепа на състава на служебното правителство, което те предварително намират, че е с партиен оттенък, предвид изтекли имена в медиите и фигурата на Димитър Главчев, избран от президента за служебен премиер.

"Не желаем да бъдем обвързвани с този кабинет, който изглежда партиен", каза зам.-председателят на БСП Георги Свиленски. Той повтори и като аргумент, че те поначало не одобряват промените в Конституцията. 

"Ние считаме, че партиите нямат място и не трябва да взимат участие в съставянето на кабинета и избора на служебен министър-председател", добави той. Заместникът на Нинова обвини президента, че "Радев назначи възможно най-оцветения партийно кандидат за служебен премиер", като визира Димитър Главчев.

"Вероятно целта на тези консултации е всички партии да поемат някаква отговорност под една или друга форма", добави Свиленски. Той уточни, че двамата с Ченчев отиват вместо при Румен Радев, в съседната сграда на парламента.

Снимка: БТА

Колегите им от ръководството на ПГ на "Възраждане" и ИТН обаче влязоха на консултациите. Представителите на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ също се отзоваха на поканата на президента и пристигнаха на "Дондуков" 2.  Процедурата се провежда за първи път след последните конституционни поправки, а именно - служебният премиер и парламентарните партии заедно присъстват при президента за огласяването на състава на служебния кабинет.

По никакъв начин не съм се месил в избора на г-н Главчев на проектосъстава на служебен кабинет, отговори задочно специално за отсъстващите от БСП президентът още при откриването на консултациите. 

Радев напомни, че така гласят последните промени в Конституцията. Отговорност за служебния кабинет вече носи не еднолично президентът, а Народното събрание, напомни на бойкотиралите социалисти президентът. Затова, обясни той, за първи път провежда консултации едновременно с всички политически сили, както го задължава основният закон.