ЕС ще въведе нови тъмночервени зони на картата с цветовете, които ще показват регионите с най-високо ниво на заразени с COVID-19. За това се договориха европейските лидери на видеоконферентна среща на върха снощи, посветена на отговора на Covid-19.

Заради новия вариант на вируса те се разбраха и за силно ограничаване на несъществените пътувания, но затваряне на граници няма да има.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен мотивира предложението за новите тъмночервени зони с факта, че за да останат вътрешните граници отворени и да функционира общият пазар при усложнената ситуация с мутациите на вируса и нарастването на броя на заразените, са необходими целенасочени мерки за безопасност:

"За да идентифицираме области с висок риск, трябва да предефинираме картографирането. Затова предлагаме да се въведе нова категория "тъмночервени зони", което ще показва, че в тях вирусът циркулира на много високи нива. От хората, които идват от тези зони, може да се изисква да си направят тест преди отпътуване, както и да бъдат поставени под карантина при пристигането им. Това е в рамките на ЕС. Предвид изключително сериозната здравна обстановка, всички маловажни пътувания трябва силно да бъдат ограничавани както в самите страни, така и през границите."

Евролидерите обсъдиха и ваксинационните сертификати, които засега ще се използват само за медицински цели. Те призоваха производителите на ваксини да спазват сроковете на доставки. Държавите трябва да ускорят ваксинирането.

"Обсъдихме въпроса за сертификатите за ваксиниране и смятаме, че трябва да постигнем съгласие за общи елементи в сертификатите, които да се използват за медицински цели. На по-късен етап ще видим дали и при какви други обстоятелства могат да се използват тези сертификати", каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Лидерите подчертаха, че остават много въпроси за прозрачността и графика за доставка на различните ваксини и призоваха производителите на ваксини да спазват сроковете на доставки. Държавите трябва да ускорят ваксинирането.

До март 2021 г. държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му "ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза".

За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа и затова eвропейските държави трябва да сме гъвкави и да действаме заедно, заяви още премиерът. Много тревожни са информациите, които колеги споделиха на днешния Европейски съвет. Регистрират се огромен брой заразени и смъртни случаи. Претоварена е здравната система. Трупат се огромни външни дългове и се наблюдава спад на БВП. След здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза, предупреди Борисов.

България е готова с дигитален паспорт и сертификат за ваксинация, каза още той:

"Ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, сертификат за ваксинация, но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента все още не мисля, че ще се вземе такова решение."

Според него евролидерите са се разбрали и за спешно увеличаване на геномното секвениране - до 10% от позитивните резултати.

Борисов изрази увереност, че настоящият подход за борба с Covid-19 у нас с мобилизация на обществото, спазване на дистанция и взимане на мерки, е правилен и изтъкна, че в България мерките са изключително либерални на фона на останалите държави. Премиерът каза още, че ваксинационният план в страната се осъществява по най-разумния и балансиран начин като се гарантира, че получилите първата доза от ваксината ще получат и втората такава.