Слави Трифонов, който преди месец и половина спря шоуто си и обяви, че след 15 септември ще стартира нов телефизионен формат "Седем осми" и политически проект "Няма такава държава", коментира остро скнадала с БНР. Той си послужи с един от изразите, които премиерът Бойко Борисов използва, коментирайки събитията.

"Главанаци, главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно", каза ядосано министър-председателят по повод свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова, която беше върната след негово обаждане и заплаха, че ще поиска оставката на шефа на националното радио.

Ето какво написа Трифонов по този повод в профила си във Фейсбук (без редакторска намеса):

"През последните години рядко давам интервюта на българските медии. По обясними 111 причини.

Единственото интервю, което дадох през последните близо 3 години беше за Българското национално радио. Това не е случайно. През юни дадох това интервю за БНР, защото знам, че там работят достойни и свободни журналисти. И вчера тези журналисти отново доказаха, че са именно такива - достойни и свободни. Вчера, като един, те застанаха твърдо не просто зад колегата си Силвия Великова, а зад свободата на словото.

За всички е видно, че опитът да бъде заглушен още един свободен глас, този път на Силвия Великова, е пореден епизод от упоритите стремежи да бъдат маргинализирани обществените медии, а и не само.

Ще припомня някои от предишните такива епизоди - за член на СЕМ (органът, който избира директорите на БНТ и БНР) беше избран висококвалифициран кадър, завършил във Враца аграрна икономика с успех 3,89.

Начело на Радио "София" беше назначена висококвалифицираната 27-годишна водеща на "Еспресо с Роси", завършила социология в Нов български университет.

И разбира се - за директор на БНТ беше избран стажантът от партийната телевизия "Алфа", размахващият средни пръсти в национален ефир - Емил Кошлуков.

Всъщност, ако на "главанаците" наистина им е толкова важно да заглушат и националното радио, да направят Емил Кошлуков директор и на БНР. Я колко добре се справя с БНТ, ще се справи и с БНР. Той толкова добре се справя с националната телевизия, че ако тя спре, както скандално спря БНР, на никого няма да му направи впечатление".

Публикацията на Трифонов е събрала над 2,5 хил. харесвания.