Журналисти излязоха на протест пред сградата на Българското национално радио. Те изразяват несъгласието си с кадрови промени. А в петък сутрин предавателите на Програма "Хоризонт" бяха изключени за 5 часа заради планирана профилактика.

Служителите на обществената медия се събраха, за да подкрепят колежката си Силвия Великова, след като в четвъртък бе обявено, че предаването й "Преди всички" ще бъде свалено от ефир. Освен това, ръководството взе решение да й отнеме съдебния ресор, който тя оглавява от години.

По-късно самата Великова написа във Фейсбук, че е получила обаждане от шефовете си, които й съобщили, че ще продължи да води предаването. Връщали й и ресора, но за него щял да работи и друг човек, които да отговаря за плурализма.

В петък сутринта Управителният съвет е изслушал изпълнителният директор на Програма "Хоризонт" Николай Кръстев и подкрепя позицията му, че "липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите". Затова на директора било препоръчано да "предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми". В становището се казва още, че Кръстев е гарантирал пред УС, че Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в "Преди всички". По неофициална информация, изнесена по време на протеста днес, Николай Кръстев вече е изразил колебание дали да остане директор на "Хоризонт".

Темата с БНР се пренесе и в пленарната зала на парламента, предава Нова тв. БСП излязоха с декларация, в която обвинява управляващите, че погазват свободата на словото. Документът беше прочетен от лидера на социалистите Корнелия Нинова.

От Русе премиерът Бойко Борисов отрече да има каквото и да било отношение към решението за свалянето на Силвия Великова от ефир. Министър-председателят каза още, че в четвъртък вечерта е разговарял с журналистката по телефона. Помолил да предадат и на шефа на БНР, че ако това решение не бъде отменено, то парламентарната група на ГЕРБ ще инициира оставката му в НС.

"Когато научих за свалянето на Великова, аз й се обадих лично. Може би 20 години, когато бях главен секретар, тя беше криминална журналистка. Даже и на празници сме се поздравявали. Като чух за тази глупост, която са сътворили, обадих й се да ми потвърди. Аз не познавам директора на БНР, не съм го и виждал, освен ако случайно не е заставал до мен. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите, а не се меси... Все пак обаче аз съм и председател на партия. Това ме прави и шеф на най-голямата парламентарна група, която е гласувала за неговия избор. И, ако не поправи това безобразие, ще отида в парламента и ще поискам групата на ГЕРБ да му вземе оставката", заяви Борисов.