Слави Трифонов коментира снощния скандал в студиото на бТВ по време на предизборния дебат, когато Кирил Петков се яви без да е поканен като участник, като го нарече "лъжец" и "невнятен". Това се случи по време на пряк ефир, който лидерът на "Има такъв народ" направи на своята фейсбук страница. Самият той отговаряше на въпросите на зрителите и на гражданите от залата на читалището в Плевен, откъдето срещата се излъчваше на живо.

"Има три вида лъжи - едната е заради изгода, другата е от страх, а третата е патологична, но има хора, които си вярват, когато лъжат, тия са най-опасните", започна в отговор на въпрос на зрител Трифонов. "Аз съм разговарял с Кирил Петков, той е лъжец, който си вярва на това, което казва. Снощи беше и г-н Каримански, който ни представляваше нас. Г-н Петков се яви в последния момент. Той каза, че аз съм му се обадил по телефона и съм казал "да ми запазиш моя милиард". Аз не знам как се отговаря на това, единственото, което мога да кажа, че това е лъжец, който си вярва. Докато Асен Василев е лъжец, който, като те гледа в очите, видимо знае, че лъже", каза Трифонов.

"Единия снощи го гледах, той е невменяем. Кирил Петков е невнятен и се държи като невменяем", продължи Трифонов по адрес на лидера на ПП. "Другият - той декларирал 75 хил. лв., а има една сграда в центъра за няколко милиона", каза за Асен Василев по повод имотните декларации. "Или Корнелия Нинова - има 15 хил. лв. Кой нормален човек вярва, че тези хора имат тези пари?!", попита Трифонов по повод темата за неговата имотна декларация. Все пак той уточни, че няма нищо за криене, парите му се намират в три банки и дори обеща на зрител, поинтересувал се по темата, лично да му разкрие колко пари има. Лидерът на ИТН повтори, че е смятал, че от декларирането на имотното положение на политиците се прави сеир.

"Обади ми се, ще ти кажа колко пари имам, Георги Ламбов, имам пари в три банки, ще те заведа, за да спиш спокойно. Нямам какво да крия. Парите съм си ги изкарал по телевизията всяка вечер. Но всичко това е легално, по начин, по който повелява законът. Нямам какво да крия. Просто ми се струва, че това е някакъв сеир", обърна се той към автора на въпроса за имотната му декларация.

И в същото време постави въпроса - защо медиите не обръщат внимание, че ИТН до момента са върнали в хазната 4 милиона лева от държавната субсидия, тъй като са настоявали тя да бъде по 1 лев, но останалите партии са си запазили по 8 лева на глас.

Трифонов разкри, че той е бил човекът, който е отхвърлил предложението на Кирил Петков в новосформираната коалиция Корнелия Нинова да стане председател на 47-то Народно събрание. "И казах "не", а той каза: "Защо?" И аз казах, че тя няма да бъде председател на НС, защото е част от едно статукво, трябва да е някой млад човек от вашата партия. И така се появи Никола Минчев. Половин час след това ми се обади Корнелия Нинова, която каза: "Защо?" Аз казах: "Защо какво?" "Защо не искаш да съм председател на НС", попитала Нинова. "Аз казах "а ти защо искаш да си председател на НС?", на което соцлдерката му обяснила, че партийният орган е взел това решение. "Аз обаче не ща", завършил диалогът от страна на Трифонов.

"Ето ви нещо, което се е случило - разкривам част от задкулисието", коментира той. "После те се самозабравиха, имам предвид Кирил Петков и Асен Василев. А Корнелия Нинова - тя си е там", затвори темата Слави Трифонов.

"Нямаше да има кабинет иначе", обясни той защо неговите депутати са подкрепили коалицията с "Продължаваме промяната".

Скрийншот: ТВ 7/8

"Не, няма да приема коалиция с ГЕРБ след изборите", отсече още Трифонов в отговор на друг въпрос, след като повече от час и половина отговаряше на гражданите в залата на плевенското читалище, както и на въпроси на зрители от Фейсбук.

В отговор на друг въпрос, Слави призна, че не държи на всяка цена да е в политиката, като посочи, че в този смисъл няма проблема на Корнелия Нинова и Христо Иванов. "Аз не се чувствам политик. Аз лично съм готов да плащам всяка цена, на мен не ми е важното да се разглеждам като политик, като Корнелия Нинова, тя какво ще работи, а аз имам работа. Или пък Христо Иванов, той е работил нула време адвокат. Ако случайно не е политик, какво ще прави? Аз си имам какво да правя", направи сравнение между себе си и другите политически лидери Слави Трифонов.

Попитан за твърдението на Ицо Хазарта, че е имало договорки за гласуване с ГЕРБ в предишния парламент, Трифонов каза за музиканта, който беше депутат от ПП, че е един много интересен творец. "Два пъти ми е гостувал. Единия път беше напушен, другия път беше пиян. Като творец той има тая възможност, като политик това, което той казва, не е вярно", отрече Трифонов.

Лидерът на ИТН не изключи и опцията ГЕРБ да се коалира с ПП, като посочи, че принадлежат към едни и същи европейски семейства. И изреди, че ГЕРБ и ДБ са в ЕНП, а ПП и ДПС принадлежат към либералите. "Те по този начин и получиха указания да гласуват за разрешаване на Македония да започне преговори за ЕС. Така че би било логично те да направят заедно правителство. Това би било най-логично. Те ще имат едно огромно мнозинство и ще могат да реализират всичките си идеи", прогнозира лидерът на ИТН.

Скрийншот: ТВ 7/8

Трифонов даде да се разбере още, че няма намерение да се отказва от политиката, докато хората му имат доверие, но подчерта, че лично носи отговорност за всичко, което прави ИТН. "Аз нося отговорност за всичко, което се случва, моята работа не е в парламента. Не мога да се откажа само от екипа си, те са моето семейство, политиката е средство. Не ме интересува дали някой ме харесва, или не. Истината е, че нося отговорност за тези хора, които са ми са се доверили", отговории на въпрос дали би се отказал от политиката.

В НАТО трябва да сме отговорни членове, а не да се ползваме само от неговата защита, бе неговата теза, помолен да коментира позицията на партията. "Всяко нещо си има цена, ние сме част от НАТО и като такива трябва да носим отговорност, в рамките на това, което се случва, то е ужасно и абсолютно неприемливо", каза Трифонов по повод войната в Украйна.

Той се обяви за електронно гласуване и повтори, че не се е отказал от мажоритарния вот, само че за целта трябва да има достатъчно много партии в парламента, за да бъде прокаран. Лидерът на ИТН обеща още, че ще направи всичко възможно, за да бъде проведен референдум, "за да стане ясно българите искат ли България да стане президентска република". "Това е най-важното в момента", наблегна Трифонов.

Не беше подмината и темата за Северна Македония. "Трябваше да се пусне Северна Македония в ЕС, когато тя пусне българите в Конституцията и изтрие езика на омразата, а не да подпишем празен чек - защото това стана", каза лидерът на ИТН. "За мен темата за Македония си стои на преден план. Това беше причината, заради която ние излязохме от тази коалиция", повтори отново Трифонов. "Ще направим, каквото можем, по въпроса. Гарантирам.", заяви той.