Европейският парламент ще обсъди следващата седмица за пореден път въпроса с присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това съобщи председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия като инициатор на дебата.

Тя нарича несправедливост това, че шенгенските гранични проверки още не са отпаднали за граждани на двете страни. Гарсия отбелязва, че България и Румъния изпълняват изискванията за Шенген вече 11 години.

От обявяването на готовността на двете страни ЕП прие поне три резолюции с призиви за приемането им в Шенген, припомня БТА.

Въпросът очаква решение в Съвета на ЕС, където е необходимо единодушие.

Шолц: България, Румъния и Хърватия трябва да бъдат приети в Шенген

България, Румъния и Хърватия трябва да бъдат приети за пълноправни членове на Шенгенското пространство, за да се завърши и укрепи Шенгенската зона без граници. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в речта си "Европа е нашето бъдеще", произнесена в Карловия университет в Прага днес.

"Европа продължава да бъде крайна дестинация за копнежите за много хора по света и затова се нуждае от реалистична, ориентирана към бъдещето миграционна политика. Това включва справедлива и устойчива на кризи система за предоставяне на убежище с ефективна и правова защита на външните граници. Третите страни, които сътрудничат в реадмисията, следва да получат в замяна възможности за законна миграция. На признатите лица, търсещи убежище, следва да се разреши да търсят работа в други държави членки много по-рано, отколкото понастоящем (след 5 години). В същото време злоупотребите трябва да бъдат ефективно предотвратявани", каза още Шолц.

Преломният момент, който канцлерът на Германия констатира с нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., има значителни последици и за Европа, и Европейския съюз. В речта си в Карловия университет в Прага Шолц дефинира изискванията и описа целта си за геополитически Европейски съюз, който да се изправи пред предизвикателствата - както вътрешни, така и външни. "Ако първоначално Европейският съюз е бил проект за мир, насочен навътре, то сега трябва да защитава своите ценности и да гарантира независимостта и стабилността си и навън", каза той.

Според канцлерът разширяването на ЕС е необходимо, за да се осигури стабилност в Европа и да се защитят общите ценности. "Време е да изпълним нашето обещание. Страните кандидатки от Западните Балкани, Украйна, Молдова и в перспектива Грузия заслужават последователна подкрепа по пътя си към това да отговорят на изискванията за присъединяване", подчерта той.