Висшият ръководен кадър в Държавен фонд "Земеделие" Янаки Червеняков, станал известен заради къщата за гости, ползвана от тъща му като лична вила, но изградена с пари от еврофондовете, е уволнен от земеделския министър Десислава Танева. Това е третото освобождаване на Червеняков от ДФЗ за последните години, съобщи пред bTV зам.-изпълнителният директор на фонда Калоян Костадинов.

Първото уволнение на Червеняков от ДФЗ е било преди 2014 година, но Костадинов заяви, че не е запознат с мотивите за него.

През 2016 г., когато шеф на фонда бе Румен Порожанов, Янаки Червеняков е началник-сектор в дирекция "Договориране по прилагане на мерки по Програмата за развитие на селските райони". През април 2016 г. обаче той е уволнен за втори път от фонда. Официално от земеделското министерство съобщават, че освобождаването му е заради пропуски при подаването на "задължителните декларации от държавните служители".

Оказа се обаче, че неговата тъща е спечелила два европроекта, одобрени от ДФЗ, като единият е за къща за гости в село Лиляново, община Сандански, която не се ползва по предназначение, а като лична резиденция.

През декември 2017 г. Административният съд възстановява Червеняков на работа заради допуснати куп нарушения при освобождаването му от работа.

Преди две седмици скандалният шеф е уволнен за трети път. Този път със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева за уронване престижа на администрацията, уточни зам.-директорът на ДФЗ Калоян Костадинов.

Днес експерти от Фонд "Земеделие" трябваше да извърши изненадваща проверка в къщата на тъщата на Червеняков, но тя беше заключена. Отвън изглеждаше, че е празна, а според сайт за резервации трябва да е пълна.

Малко по-късно пред имота все пак се появи мъж, представил се за близък на тъщата на Янаки Червеняков, който отключи и допусна един от служителите на ДФЗ вътре, но не разреши да се снима. Къщата е с изтекъл мориторинг, проверката е за времето до 2015 г.

Проверките на къщите, построени с евросредства в цялата страна, продължават. По заповед на министъра на земеделието в момента се проверяват всички 288 обекта, които са фанансирани в периода 2007-2013 г. Целта на проверките е да се разбере дали в къщите наистина имат гости и се ползват по предназначение или са изградени, за лично ползване от собствениците и техните фамилии.