Искане на парламентарната група на БСП министър-председателят Бойко Борисов и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова да дойдат в Народното събрание, след като 16-годишно момче загина от токов удар, стъпвайки на шахта в София, предизвика остра размяна на реплики и безредици в пленарната зала.

Всички ние тук в тази зала сме гневни на нелепата, ужасяваща случка, трагичния инцидент, при който загина едно момче заради оголен кабел, едно българско дете. Тъй като се появиха информации, че този оголен кабел захранва павилиони, които са собственост или се държат от общински съветник от ГЕРБ, тук трябва да се явят министър-председателят и столичният кмет и в качеството си на председател и заместник-председател на ГЕРБ, каза Иван Ченчев от "БСП за България".

Българските граждани ги интересува чии са тези павилиони, защото корупцията в България убива, заяви и заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

Депутатът Филип Попов призова: „Подложете го на гласуване, да дойде тука, да обяснят. Ние не обвиняваме за разлика от вас от парламентарната трибуна, но искаме обяснения, защото това е важен въпрос, защото едно българско дете онзи ден загуби живота си“.

Председателят на парламента Цвета Караянчева изказа съболезнования на семейството на момчето и призова да не се прави евтин пиар и политически дивиденти от една детска смърт. Тя посочи, че компетентните органи работят по случая.

„Аз мисля, че компетентните органи работят по тази тема. Не мисля, а съм сигурна и не знам какво може да ни каже министър-председателят като дойде от тази трибуна точно по тази тема“, добави тя.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов обвини опозицията в примитивизъм: „Напоследък нали знаете, че за срутването Бойко Борисов е виновен, за разваляне на магистралата Бойко Борисов е виновен, в Таити за тайфуна Бойко Борисов е виновен. За какво ви е тук!? Повикайте го някъде и той ще се отзове на вас особено, но вие от сабален да продължавате от онзи негатив от телевизията и да го превръщате в политика, не ви прави чест“.

По думите му, това е вече извращение.

В крайна сметка председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подложи предложението на гласуване, въпреки че не е внесено писмено. То беше отхвърлено и при прегласуването със 76 гласа "за", 103 "против" и 5 "въздържал се".

В гласуването не участваха депутатите от партия „Воля“.