Вече близо 48 часа след трагедията с убитото от ток 16-годишно момче на столичен булевард няма институция, която да поеме отговорност за случилото се.

Заради неупражнен контрол се стига до това безумие, до тази трагедия - така бившият шеф на Електроенергийния системен оператор и бивш заместник-министър на енергетиката Иван Айолов коментира смъртта детето . Пред БНР той описа случая като "вопиюща некомпетентност и безобразие" и изтъкна, че "това е едно безумие", плод на безконтролност от институциите, които си прехвърлят топката и демонстрират безотговорност.

"Всичко това в крайна сметка се заплаща с човешки живот, което е потресаващо", каза Иван Айолов в предаването "Преди всички" на БНР .

Той подчерта, че трябва да се даде отговор на въпроса "кога, кой и как е включил този кабел", след като бащата на убития младеж потвърди, че също е усетил напрежението в опита си да спаси детето.

Детето е било убито от крачно напрежение. Атмосферните условия и осоляването против замръзване също са допринесли за високата проводимост, обясни специалистът.

Иван Айолов акцентира върху два основни въпроса - има ли партида в ЧЕЗ и чия е собствеността на шахтата.

Айолов смята, че следва да се изясни преместваемите обекти имат ли официални партиди в ЧЕЗ и заплащат ли електроенергия. "Ако имат такива партиди, тръгваме по веригата."

Проектът за присъединяване на обекти се съгласува с маса институции, уточни той.

Тази шахта е елемент от тръбна мрежа, посочи Иван Айолов. По думите му по всяка вероятност собственик е Столичната община.

"На този булевард преди няколко години се прави основен ремонт. Тази тръбна мрежа, която пресича две платна на основен булевард, не може да бъде частна."

"Абсурдно е, техническо безумие, застрашаващо живота на гражданите, това връзване на кабели по преградните мантинели. Нямам думи", коментира Иван Айолов.

"ЧЕЗ не могат да се измъкват с това, че са до границата на собственост. Те не могат на сляпо да подават напрежение след точката на измерване", категоричен е специалистът.

Айолов допълни, че трябва да се провери какви кабели има в шахтата - дали са само кабели с ниско напрежение или има и такива със средно напрежение.

Бащата: Версията с мокрите обувки е абсурдна

"Случаят е ясен на всички. Минахме по пешеходната пътека. Стъпихме на шахтата, а тя беше покрита със сняг. Това не е нормално. Видях много заглавия, че обувките му били мокри. Какви трябва да са те в това време? Това е абсурдна версия", каза бащата на детето Снежан. Той добави, че има ясна следа къде е минало момчето.

"Мен също ме хвана ток. Имам свидетели за това. Нещата не могат да останат така, трябва да се намери виновен. Днес е синът ми, а утре може да е някой друг. Не пожелавам тази болка на никой. Три дни шахтите са били отворени. Ще си търся правата по закон и ред. Много хора ще ме подкрепят. Никой не се е свързал с мен", казва още Снежан.

Бабата на детето обмисля да направи протест на мястото на инцидента. Сестрата на детето смята, че обясненията за мокрите обувки, които циркулират в интернет, са абсурдни.