Заседанията на Комисията по ревизия на управлението на страна през последните 10 години продължават с изслушването на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова.

Заедно с нея на заседанието присъстват председателят на Пътната агенция и директорът на държавната "Автомагистрали", за да отчетат дейността на дружествата. Ще се разглеждат още дейността на "Български ВиК холдинг" ЕАД, както и изпълнението на Националната програма за саниране.

"Автомагистрали" ЕАД няма договори за подизпълнители. Държавното предприятие има договори за доставка на материали, наем на техника, както и договори за възлагане за изпълнение на специфични услуги, които дружеството няма как да изпълни. Това отговори министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка относно дейността на "Автомагистрали" ЕАД. Тя изтъкна, че "Автомагистрали" ЕАД не превъзлага дейности.

Според депутатите от новите партии в парламента, включително и тези от БСП, това е ставало чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки, от което са се облагодетелствали фирми, близки до управляващите от ГЕРБ.

Според депутата от парламентарна група на "БСП за България" Явор Божанков, "Автомагистрали" ЕАД използва подизпълнители за изпълнение на дейностите си. Той направи тези заключения по време на изслушването на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова в парламента от временната комисия за ревизия на управлението на кабинета "Борисов - 3" относно дейността на държавното предприятие.

Явор Божанков посочи още, че 87 процента обема от строителните дейности, които извършва "Автомагистрали" ЕАД, са били преотдадени на трети лица, въпреки че от държавното дружество твърдят, че не ползват подизпълнители. Той добави, че по договора на АПИ с "Автомагистрали" ЕАД от 2019 г. за около 500 млн. засега има само един завършен обект, както и един "срутен", който е бил открит, но е бил завършен, отбеляза още Божанков.

"Изводът, който правя до тук, е, че става за скрито подменяне на изпълнителя с някой друг, който извършва целия обем дейност", заяви още Явор Божанков. Той бе категоричен, че в случая не става дума само за пазарувания на материали, за спомагателни дейности, за наемане на техника, а става въпрос за изпълнение на цели обекти. Според него не са ясни и критериите, по които става това. Поради тези изводи Божанков счита, че трябва да се промени законодателството, както и да се сезират компетентните органи, защото има "тотално непрозрачно разходване на публичен ресурс".

400-те договора, които са излезли в публичното пространство, са били включително за покупка на химикали и хартия, добави изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев. Той допълни, че това са действащи договори на "Автомагистрали" ЕАД с контрагенти, с които дружеството осъществява цялата си дейност. Договорите за наем на механизирана техника и покупка на инертни материали са много по-малко, изтъкна Беличев. Той бе категоричен, че "Автомагистрали" ЕАД не ползва подизпълнители по "инхаус" договорите си.

Отговорът му обаче не се хареса на председателят на комисията Мая Манолова.

"Изумително е, че има шеф на държавно дружество, който не знае адреса на парламента", посочи тя, определяйки автомагистрали като "каса", в която потъват милиони левове обществен ресурс. Според нея притеснителна е и информацията за огромни авансово платени суми, което води до извода, че голям процент от дейността на фирмата е преотдадена.

"Няма как едно дружество, което има няколко багера, да извърши дейност за близо 5 млрд. лв.", смята тя.

Възлагането, което е извършило Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/ към държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, е по Закона за обществените поръчки /ЗОП/, уточни министърът в оставка Петя Аврамова. По думите ѝ по ЗОП има такава възможност. Според нея "Автомагистрали" ЕАД отговаря на всички изисквания за такова възлагане, така че АПИ е решила да възложи на друго държавно предприятие изпълнение на дейности по изграждане на пътна инфраструктура.

В същото време "Автомагистрали" ЕАД са участвали в публични търгове за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Имат подписани такива договори и изпълняват и на някои от автомагистралите поддръжка и текущ ремонт. Относно възлагането на "Автомагистрали" ЕАД изграждането на част от АМ "Хемус" - от Видин до Ботевград, както и на укрепването на свлачища, дейностите са възложени изцяло по ЗОП.

Председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски припомни, че чрез промяна на ЗОП през 2016 г. се е дало възможност за "инхаус" възлагане на държавни дружества. Това е основание на АПИ да възложи и да сключи договори с държавното предприятие "Автомагистрали" ЕАД, което отговаря на всички изисквания на процедурата по сключване на такъв тип договори. По думите му, държавното дружество има капацитет да завърши успешно и прецизно да изпълни тези проекти. Така през 2018 г. е възложено проектирането и строителството на 134 км от АМ "Хемус", като "Автомагистрали" ЕАД и към момента изпълнява дейностите по строежа на магистралата.

Николай Нанков коментира, че Агенцията за държавна финансова инспекция е констатирала, че няма закононарушение по отношение на двата договора за строителството на АМ "Хемус" от "Автомагистрали" ЕАД, както и за укрепването на свлачищата.

Скандалът в комисията стана пълен, след като Ивайло Мирчев от "Демократична България" заговори за кражби при строенето на пътища у нас. ГЕРБ настояха да говори с имена, при което той им отговори, че в прокуратурата отиват данни за "сделките в "Автомагистрали" с едни таблички под масата, в които се остойностява трудът и се прави връщането на парите".

На предишните две заседания бизнесменът Светослав Илчовски отправи обвинения към ГЕРБ и конкретно към Петя Аврамова, че го е заплашвала относно закупуване на земя.

От своя страна министър Аврамова отрече неговите твърдения и беше категорична, че ще си търси правата в съда.

Междувременно прокуратурата е започнала проверка на твърденията на Светослав Илчовски и Иван Ангелов, които се обвиняваха взаимно по време на изслушванията им. Илчовски обясни, че е бил изнудван за пари от управляващите и приближени до тях бизнесмени, а шефът на фирма "Градус" Иван Ангелов го обвини в лъжа.

Стенограма от заседанието ще бъде пратена на служебния министър, който предстои да бъде назначен, който ще трябва да предостави и допълнителна информация.

 Заседанието продължава с изслушване на информация и въпроси по дейността на създадения неотдавна "Български ВиК холдинг" ЕАД.

Очаквайте подробности!

Снимка: "Булфото"

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto