"Изследването на общественото мнение е сложна и отговорна работа, която изисква прецизност, познания и отговорност. Част от шефовете на "Галъп" до последния момент говореха за тенденции, които са коренно различни от това, което сега показват резултатите", каза управляващият партньор на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова, цитирана от "24 часа".

В изборното студио на БНТ в неделя Димитрова обвини "Галъп интернешънъл" в лицемерие и скриване на реалната картина на нагласите сред избирателите дни преди евровота, припомня изданието.

"Социологията изследва обществени процеси и не мога да приема, че можеш да замениш големите социални процеси и важните социални проблеми с числа, които не са в центъра на обществения дебат", заяви Димитрова. Според нея личните предпочитания на социолозите са едно, но науката трябва да почива на методология и точност.

На 23 май "Галъп" съобщи, че по резултати от нейно изследване БСП печели 28-32%, а ГЕРБ - 27-31%. "Афис" също прогнозира победа за левицата, но други три агенции обявиха на 22 и 23 май, че нагласите са в полза на ГЕРБ - "Тренд", "Барометър" и "Маркет Линкс".

По данни на ЦИК при обработени 95.20% СИК протоколи в РИК ГЕРБ води с 6,7% пред БСП (30,94% срещу 24,24%). ЦИК съобщи, че следваща порция резултати ще има най-рано утре, 28 май.

"В разпространените тогава данни се казваше, че към 17 май според агенцията БСП е с потенциален вот между 28 и 32%, а ГЕРБ - с потенциален вот между 27 и 31%. Не излязохме с прогноза тъкмо защото не можехме да разчитаме на актуални данни", обясни в отговор на обвиненията на Димитрова изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов и определи поведението на шефката на "Алфа рисърч" като "неколегиално".

Според политолога проф. Румяна Коларова "Галъп" е разполагала с "доста точна прогноза", но са я премълчали.

Боряна Димитрова заяви, че още през втората половина на май е била ясна тенденцията, че ГЕРБ излиза напред, но "Галъп" продължила да показва почти равни резултати и тя "не може да се бори на терена на лицемерието" с тази агенция.