Атаката бе извършена съвместно и координирано от Съединените щати, Франция и Великобритания срещу сирийски военни бази, предаде Франс прес, като се позова на сирийската агенция Сана.

Тези удари имат за цел да попречат на мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която трябваше да започне днес разследване в Дума на предполагаема химическа атака, посочва Сана.

"Агресията има за главна цел да попречи на работата на екипа, да изпревари неговите заключения и да окаже натиск над мисията, в опит да се прикрият лъжите и измислиците на Запада", гласи съобщението на Сана.

В предполагаемото химическо нападение в Дума - последния бастион на бунтовниците в подстъпите към столицата Дамаск, загинаха над 40 души според спасителните служби.

Сирийският режим и неговият съюзник Русия отрекоха всякаква отговорност и обвиниха в лъжи бунтовниците.

Сирийското външно министерство заяви, че нападението на западните страни срещу Сирия тази нощ няма по никакъв начин да повлияе на решителността на сирийската армия да засили борбата срещу бунтовниците и да възстанови контрола си над цялата страна.

"Варварската агресия няма да повлияе по никакъв начин на решителността и настоятелността на сирийския народ и на неговите героични въоръжени сили", заяви официален източник от сирийското външно министерство.

"Тази агресия само ще разпали напреженията в света и ще застраши международната сигурност", добави източникът.

Иран предупреди за регионални последици

Иран - главният регионален съюзник на Дамаск, предупреди тази сутрин, че ще има регионални последици от прецизните удари, нанесени в Сирия от САЩ, Франция и Великобритания.

"Съединените щати и съюзниците им, без никакво доказателство и дори преди Организацията за забрана на химическо оръжие да заеме позиция, извършиха тази военна акция срещу Сирия и са отговорни за регионалните последици на тази авантюристична акция", заяви говорител на иранското външно министерство.