Армията е освободила близо до град Маскане 22 села и ферми от контрола на групировката, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Пътят Ханасир-Атрая има жизненоважно значение за правителството, тъй като е единственият контролиран от него маршрут, свързващ Алепо с други градове под правителствена власт в Западна Сирия.

Армията също така е убила на югоизток от Алепо над 1200 бойци на "Ислямска държава", поразила е над 100 превозни средства на противника и е нанесла удари по 12 командни пункта.

Маскане е последният голям град под контрола на "Ислямска държава" в провинция Алепо.

Неговото превземане ще доведе правителствените сили до границата с провинция Ракка, голяма част от която е контролирана от подкрепяни от САЩ групировки, които също се бият срещу "Ислямска държава".

Скоро започва офанзивата за превземане на Ракка

До няколко дни ще започне същинската част от офанзивата на подкрепяните от САЩ кюрдски и арабски милиции за отвоюването на сирийския град Ракка от "Ислямска държава".


"Силите достигнаха покрайнините на града и голямата операция ще започне идните дни", каза за Ройтерс по телефона Нури Махмуд, говорител на Силите за защита на народа, които са част от коалицията Сирийски демократични сили.

Говорител на предвожданата от САЩ коалиция срещу джихадистите каза, че Сирийските демократични сили напредват все повече с всеки изминал ден и в момента са на 3 км северно и източно от Ракка.

Той не пожела да каже кога ще е следващата фаза от операцията.