Не е изключено и да напуснем коалицията "Обединени патриоти", каза в Пловдив вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов часове след като партията му свали доверието от Волен Сидеров като председател на парламентарната група. Причина са недопустимите, според него нападки на лидера на "Атака", отправяни от ефира на партийната телевизия. По думите на Симеонов на практика каквото и да е решението на коалиционния съвет, за неговата партия Сидеров вече не е председател на групата.

По-рано зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев заяви, че на коалиционен съвет партията му ще поиска оставката на Сидеров.

Не сме водили разговори с ВМРО по темата, все пак решението на ПГ е взето снощи и обявено днес, добави Валери Симеонов. Като най-вероятна причина за поведението на Сидеров лидерът на НФСБ посочи факта, че няма да се изпълни желанието му да води листата на "Обединение патриоти" на изборите за ЕП.

Във връзка с това Валери Симеонов обяви, че що се отнася до НФСБ, на предстоящите избори за Европейския парламент ще участва самостоятелно.

За ВМРО винаги е било фундаментално важно единството на патриотичните сили и сега, когато това е постигнато, за нас е изключително незряло да се разрушава. Това коментира пред журналисти заместник-председателят на ВМРО и на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Попитан дали има основания да се иска оставката на Волен Сидеров като председател на ПГ "Обединени патриоти", Веселинов посочи, че ВМРО ще съобщи позицията си на своите партньори, стремейки се да запази коалиционното единство. Вярваме в държавническото начало на нашите партньори и апелираме към него, за да бъдат преодолени противоречията и правителството да бъде стабилно, каза Веселинов.

Нямам опасения, че коалицията "Обединени патриоти" ще се разпадне, каза на свой ред във Варна пред журналисти евродепутатът Ангел Джамбазки. Решението как ще се явяваме на предстоящите евроизбори ще бъде взето във формат "Обединени патриоти", прогнозира Джамбазки.

На поредния конфликт в ОП реагира и ГЕРБ. Процесите в "Обединените патриоти" ни притесняват, но не искаме да коментираме това през медиите, а в разговор с коалиционния си партньор, каза председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов. Трябва да говорим по между си, това е по-добрият тон, подчерта той. Към настоящия момент няма партия, която да е заявила, че се отказва от ангажимента за четиригодишен управленски мандат, категоричен е Цветанов.

Темата за разводите ще я оставим на адвокатите да направят изявление - така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира пред журналисти проблемите в управляващото мнозинство, в частност в коалицията "Обединени патриоти".