Словесните престрелки между Волен Сидеров и Валери Симеонов ескалираха в Междусъюзническа война. От часове в ефира на телевизия "Алфа" върви декларативно изявление, в което Сидеров нарича Симеонов "човека на Сорос в правителството".

Текстът на черен фон е формулиран в няколко отделни панела с цитати от Сидеров, които се редуват на телевизионния екран.

"Чoвекът на Сoрос в правителството - Валери Симеонов, атакува Православието в разрез с всички църковни канони. Работи за разкол на църквите в Украйна и Македония. Призовах премиера да вземе отношение. Не взе", гласи част от изявлението.

Друг от панелите пояснява: "На 15 октомври вицепремиерът Симеонов по БНТ влезе в ерес по повод искането за разкол в Македония, нанесе удар по българската история и се постави над църковните канони с думите: "Не виждам защо канонът трябва да бъде спазван..." Призовавам премиера да каже това позиция на българското правителство ли е."

Доколко голям става рискът от окончателен разрив между лидерите на "Атака" и НФСБ говори завършекът на трета част от посланието на Сидеров: "Сорос от десетилетия работи за разбиването на християнството, българската нация и идентичност. Той налага джендъризма и еднополовите актове. Днес той има свой вицепремиер в българското правителство. Битката срещу соросоизма е битката на утрешния ден!", Българи, определете на чия страна сте!"

Телевизионният официоз на "Атака" спря да излъчва предаванията си в понеделник и дълго време никой от партията не пожела да коментира официално причините.

Първоначално в ефира на "Алфа" вървеше обвинение към правителството, но от СЕМ обясниха, че не са спирали програмата. От регулатора са изпратили писмо до телевизията на "Атака" с настояване за пълни разяснения на случая.

"Бе взето решение в много спешен порядък специализираната администрация на СЕМ да изготви доклад какви са възможностите от страна на регулатора по Закона за Радиото и телевизията в такава ситуация, която досега не е имало", поясни пред Dir.bg членът на СЕМ Бетина Жотева.

Сутринта преди "Алфа" да спре да излъчва предаванията си, Коалиционният съвет между партньорите ГЕРБ, "Атака", ВМРО и НФСБ беше отложен за втори пореден път.

По-късно Волен Сидеров припомни, че очаква от Валери Симеонов да отговори дали "Обединени патриоти" ще се явят заедно на предстоящите през май догодина избори за европейски парламент. Вицепремиерът отвърна, че ще се произнесе до месец. Това трябвало да стане след решение на национално ниво и след като ръководствата на трите партии в "Обединени патриоти" обсъдят кой какво разбира под съвместно явяване на избори за европарламент.

"Няма да допусна, който и да било с менторски тон да ми казва какво да прави НФСБ и какво да не прави", добави Симеонов той по адрес на Сидеров.