Оставката на вицепремиера Валери Симеонов не е съгласувана с мен, коментира на брифинг председателят на ПГ "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

Той очаква членовете на Коалиционния съвет - Борисов, Цветанов, Каракачанов, а и самият Симеонов, да признаят, че е бил прав преди месец, като е казал Симеонов да подаде оставка след недопустимото изречение за майките.

"Не ме послушаха за оставката на Валери Симеонов и сгрешиха", каза Сидеров по време на брифинг.

По-рано Красимир Каракачанов съобщи, че Валери Симеонов му е съобщил, че ще подаде оставка вчера към 14 часа.

"Нашите отношения в "Обединени патриоти" мисля, че са най-осветляваните от всички коалиционни отношения от цялата политическа реалност в последните години. Защото всичко, което ставаше, ставаше пред медиите. Искам да припомня, че още от края на миналата година започнах да бия камбаната и да казвам, че не сме във властта за лифтове, за дискотеки, за сергии и т.н. Ние сме за по-важни неща - доходи,стандарт на живот, безработица, работа. И за какво са сега хората на улиците? По същите теми. Защо не ме послушаха тогава и се прие, че едва ли не нападам Симеонов?", каза още Сидеров.

Той посочи, че няма такъв "гъдел" да го напада и да се занимава личностно с него.

"Казах му тези неща и размахах пръст, защото знам много добре, че стоенето във властта носи негативи, ако не направиш нещо осезаемо и съществено. Тогава не ме послушаха. След това през лятото пак имаше едни епизоди, в които припомнях, че вицепремиерът се занимава с неща, които не са съществени. Ако бяха ме слушали, нещата щяха да са много по-добре и щеше да има много повее разбиране у хората. Сега не знам това недоволство, което набира сила, докъде може да отиде. Не знам какво точно трябва да направи правителството, за да го компенсира. Защото това, което последно предложих, беше да се махне данъкът на старите коли", коментира още лидерът на "Атака".

Сидеров обясни, че не е този, който като влезе в един отбор, ще го издъни и предаде.

"Не съм такъв. А със Симеонов не виждам да има затруднение с работата ни занапред в парламента. "Атака" щеше да има повече хора, ако не бях направил аз най-много компромиси, когато правихме общите листи. "Атака" можеше да влезе и самостоятелно, но тогава бях този, който каза да направим отделение, но да го направим за добро управление, за добри постиженията. Хората още ни натякват за тези 300 лв. пенсия, които бяха говорени като предизборна полемика", каза още той.

Попитан кой ще смени Валери Симеонов на поста, лидерът на "Атака" каза, че не са водени разговори, но "не е нужно той да бъде от една от трите партии от "Обединени патриоти", просто трябва да бъде предложен от тях".

Самият той смята да предложи да няма четвърти вицепремиер, защото стабилността на коалицията зависела от политиките, а не от този пост.

"Защо трябва да има втори вицепремиер от патриотите, защо е нужно да има вицепремиер без портфейл, възможно е да си останат трима вицепремиери - Дончев, Захариева и Каракачанов и да си вървят така нещата", коментира той.

Ако обаче трябва да се посочи такъв човек, Сидеров каза, че би предложил да е технократ, а не партийна фигура.

Волен Сидеров отправи критика относно тази непоследователност в ръководството на ГЕРБ. Преди няколко дни Валери Симеонов щеше да счупи коалицията, ако излезе, днес чувам Цветанов да казва, че нищо няма да се счупи, даже ще се заздрави. Кое е вярно, какво се случи в тези два дни, попита лидерът на "Атака".

Според Сидеров след оставката на Симеонов е възможно пак да се повдигне въпросът за председател на ПГ "Обединени патриоти".