Един президент може да бъде критичен към работата на правителството, когато има основания, а в случая няма основания, коментира председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. В декларация от парламентарната трибуна той отговори на вчерашното изявление на президента Румен Радев, в което държавният глава отправил "доста критични бележки към работата на правителството по времето на нашето председателство".

Президентът безспорно има качества, безспорно се развива като политик и държавник, но трябва много сериозно да се замисли преди да пристъпи към критики дали не прави тенденциозни нападки и дали не влиза в партийна линия, която е недопустима за един държавен глава, посъветва го Сидеров.

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" отбеляза, че изказването на президента е в много сериозен обем от шест страници.

"Това е почти една дисертация, в който като стар редактор открих веднага логически и вътрешни противоречия. Т.е. ако това беше статия, която ми е предложена за моя вестник, щях да отхвърля със съвет за преработване и редакция", коментира Сидеров.

Той даде пример, че в един от абзаците Радев казва, че при определени условия може да се стигне до закриване на ЕС, но след това следва критика към правителството, че прави така, че българите се разколебавали от европейската идея. "Този, който е писал текста, вероятно е забравил какво е написал в началото", коментира Сидеров.

Някой трябва да каже на президента, че председателството не предполага, нещо повече - забранява, поставянето на въпроси на съответната страна, които засягат нейните интереси, отбеляза още Волен Сидеров, цитиран от БТА.

По думите му критиката на президента относно Дунавската стратегия е некоректна.

Сидеров отбеляза и въпроса на държавният глава защо не сме питали каква е тази военна група за интервенция от девет държави. Аз съм съгласен - можем да питаме и трябва да питаме по всички въпроси, които се отнасят до военни интервенции, каза Сидеров. А защо държавният глава не е питал американския посланик, с който се е срещнал в същия ден, защо неговата държава получава от 2006 г. тук четири военни бази, коментира Сидеров и констатира, че това са "двойни стандарти".

Относно твърдението, че темата за миграцията е заглушила темата за Западните Балкани, Сидеров попита как да наложим на Брюксел коя тема да бъде първа. По думите му темата за миграцията явно е била много важна и е поставена на среща на върха.

Българското правителство в лицето на премиера постави много важни изисквания, които бяха чути и приети, отбеляза Сидеров. По думите му за първи път в Брюксел България е поставила въпроси за затваряне на границите на Европа, за изнасяне на бежански лагери извън европейските граници, за невръщане на тези, които са минали в транзитните страни.

"Вместо да получи похвала от държавния глава и да каже "Браво", че най-после тези въпроси са поставени, държавният ни глава, както се казва, търси под вола теле и започва да критикува тази политика, което просто не е коректно и държавнически издържано", коментира Сидеров.