Американският пастор, който се намира в затвор в Турция, ще бъде съден по дело, което обтегна отношенията между Вашингтон и Анкара, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ако бъде намерен за виновен в съдебния процес, който започва на 16 април в турския град Измир, пастор Андрю Брънсън от Северна Каролина може да получи до 35 години затвор по обвинения за "извършване на престъпления в полза на терористични групи, без да е бил техен член" и за "шпионаж".

Брънсън беше арестуван през декември 2016 г. за предполагаеми връзки с обявената извън закона Кюрдска работническа партия /ПКК/ и с движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятано от Анкара за главен вдъхновител на опита за преврат в Турция през 2016 г.

Американската администрация няколко пъти настоя за освобождаването на Брънсън, а президентът Доналд Тръмп заяви, че Турция трябва "незабавно" да върне пастора в САЩ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна заяви, че преди това САЩ трябва да предадат на Турция Фетхуллах Гюлен.