Схеми и съмнения за купен вот в плевенското село Буковлък. За това сигнализираха местни жители пред Нова телевизия. Самите те твърдят, че са гласували контролирано и са получили пари за това.

Там за кметското място се борят местна коалиция и независим кандидат, издигнат от инициативен комитет.

Един от жителите в селото твърди пред телевизионния екип, че продал гласа си срещу 30 лева. Той се съгласява да разкаже анонимно как се купува вот, колко струва един глас и как се раздават бюлетини преди тъмните стаички.

"Струват между 30 и 60 лева. Едните спряха в 12:00 часа да изкупуват гласове и другите започнаха да вдигат цените на 60 лева", разказва той.

По думите му вотът с преференции е контролирано насочен към конкретен кандидат. За игра с преференции говори неофициално и друг човек от ромската общност в селото. По думите му тарифата на глас варира между 20 и 50 лева.

"Дават по 20,30, 50 лв. на някои. Дават, плащат си, идва тук някой от Плевен и казва: "На мен ми трябват толкова гласа, моят син ще влезе с преференция", вади, плаща по 50 лева, има 30 души, отива, праща хората вътре", разказва друг източник.

Бюлетините били предварително попълнени - отбелязана е партията и предпочитаният кандидат. Тези бюлетини ги давали на място в СИК, твърди той.

В изборния ден в селото дойде полиция заради сигнали, че наведнъж няколко избиратели влизат в стаите за гласуване.