Директорът на "Гражданска въздухоплавателна администрация" Христо Шерионов ще бъде освободен, каза пред журналисти министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков след среща с премиера акад. Николай Денков, на която е бил обсъден случая с ниско летящ хеликоптер над плаж "Градина".

В отговор на въпрос какво е конкретното нарушение на Христо Щерионов, министър Гвоздейков каза, че "нарушенията са много, те са наслоени във времето. В крайна сметка това е органът, който трябва да контролира гражданската авиация в България". Министър Гвоздейков посочи, че последен е научил за инцидента, който е станал рано сутринта в събота. Вчера също не е бил потърсен от компетентния орган, за да му докладват за случая.

По думите на министъра инцидентът е в разрез с всички правила за извършване на този тип полети.

"Компанията, която е извършила полета, е правила такива и в миналото и не е обърнато внимание на безопасността им, което е рецидив. Не можем да позволим повече такива ситуации. Дадох толеранс на всички в изминалия месец да обмислят своите действия и позиции. Всеки един, който направи нарушение, включително и аз, ще бъде санкциониран по този начин. Ние, като правителство, и аз, като министър, няма да позволим това да продължава да се случва. Трябва да работим повече върху контрола", подчерта той.

"Всички правила са нарушени, включително и летателни планове", добави Гвоздейков.

По думите му не е взето решение кой ще замести Христо Щерионов.

"Изготвя се заповед за проверка на авиационния оператор, документите на хеликоптера и тези на пилота. Предстоят сериозни действия от страна на ГВА. Трябва да бъдат снети обяснения и от пилота защо и как е провокиран да бъде изпълнен този полет. Не е изключено да бъде отнет лицензът както на оператора, така и на пилота", поясни министърът на транспорта. И допълни, че е научил последен за случая, което е недопустимо.

Такива инциденти не трябва да бъдат допускани, това е условие да бъдат убивани хора, този хеликоптер е летял твърде ниско над хора, което, по думите му, е твърде рисково и опасно.

Във въздухоплаването има стриктни правила и регламенти, според които ние трябва да работим, напомни министър Гвоздейков. Ако контролираме дали се спазват, няма да има никакъв проблем, защото са направени, за да бъдат спазвани, а този инцидент показва, че контролът е занижен и "всеки си прави каквото си иска, когато има солидна сума пари, за които трябва да бъде извършен този полет", допълни той.

Организаторите: Взети са всички необходими мерки за безопасността на хората, участвали в каскадата с хеликоптер, прелетял над плаж "Градина"

Взети са всички необходими мерки за безопасността на хората, участвали в каскадата с хеликоптер, прелетял над плаж "Градина", обявиха в прессъобщение организаторите на събитието - Project events.

На първи юли хеликоптер и неговият оператор извършиха полет над плаж "Градина" и хвърлиха предмети към плажа. Случаят доведе до проверка от страна на Министерството на транспорта заради две основни нарушения: полетът е на височина по-малка от задължителните по закон 1000 фута или 300 метра над земята или сградите и са били хвърлени предмети от борда.

В позицията на организаторите на събитието се подчертава, че за целта на тяхната акция са наети професионални каскадьори, а падащите "предмети" като елемент от каскадата са съгласувани с концесионерите на плажа и собствениците на заведението. Те са биоразградими информационни брошури, изобразени под формата на декоративни банкноти, които не биха могли да навредят на здравето на плажуващите в този момент или да нарушат целостта и пригодността на плажната ивица, която бе почистена в рамките на деня.

"Медиите са черногледи много, всички. Има абсолютно всички разрешения. Ние сме професионалисти. Това ми е работата, но, за съжаление, не мога да ви давам информация, поради указания на инспекционните органи" - това каза пред БНТ Веселин Стоянов, пилот на хеликоптера, който кръжа над плаж "Градина" в събота сутрин.

Стоянов беше лаконичен, защото тече проверка. "Нека да мине, да приключи, всичко е наред. Всички надлежни документи са налице. Полетът е законосъобразен", заяви той.