Премиерът Бойко Борисов изпрати председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, преди той да замине от София за Турция за среща с президента Реджеп Тайип Ердоган. Европа се нуждае от обща емигрантска политика, от спешни решения, които съм убеден, че могат да бъдат постигнати само в диалог с всички засегнати страни, включително и Турция, заяви още веднъж премиеръ Борисов.

Вчера Борисов посрещна лидерите на Европейската комисия и на Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел на ГКПП "Капитан Петко войвода", огледа с хеликоптер с тях част от южната граница на страната ни и ги информира за разговора, който проведе ден по-рано в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

С тях Борисов дискутира необходимите действия, които да успокоят ситуацията с засилената миграция в региона и да допринесат за сигурност и стабилност.

Преди да отлети от България, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел продължаваме да обсъждаме темата за мигрантския натиск в региона, която е изключителна важна за всички европейски граждани, написа на фейсбук страницата си министър председателя. Той информира Шарл Мишел, че интересът на българските медии към проблема е огромен. "Има огромен информационен поток за границите", заяви Борисов. Българският премиер пожела успешна мисия на Шарл Мишел.

"Европейският съюз е с водещо значение за поддържането на мира и стабилността в региона в контекста на мигрантската криза. Затова продължаваме задълбочаването на диалога и общите европейски действия, трябва да намерим трайни решения", заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел преди той да замине от София.

"Европа се нуждае от обща емигрантска политика, от спешни решения, които съм убеден, че могат да бъдат постигнати само в диалог с всички засегнати страни, включително и Турция", е подчертал премиерът Борисов.

Снимка: БТА

 

Бойко Борисов изтъкнал, че от ключово значение е управлението на миграцията в настоящия момент да се извършва по всеобхватен и координиран начин, в съответствие с принципите на солидарността и споделената отговорност. Това остава приоритет за България, която продължава да осигурява високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС, посочил още Борисов пред Шарл Мишел.

Благодаря на най-висшите ръководители на ЕС, който дойдоха да споделят националния ни празник и закичиха ръцете си с мартеници. Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, приятелство и мирно отношение в региона, подчерта още вчера българският премиер.

За нас беше много интересно, много ценно и много важно да се поучим от огромния опит, който премиерът има тук в региона, как от добросъседските отношения, които имате с другите страни. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата си вчера с премиера Бойко Борисов, на която присъства и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Това, което се договорихме, е да продължим в работата за добросъседство в региона. Само с такова разбирателство можем да се справим със задаващия се проблем. Проявяваме воля и търпение и искаме да живеем в мирен дом. България е за пример, видяхме как добре страната пази границата си. Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, разбирателство, мирно и приятелско решение на конфликтите, които има в нашия регион", каза Борисов след вчерашната среща.

Преди да посетят България Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен посетиха Гърция, където напрежението ескалира заради мигрантите.

Вчера министър-председателят проведе телефонен разговор и с канцлера на Германия Ангела Меркел. Германският канцлер поздрави Борисов по повод националния празник на страната ни - 3 март, и отбелязването на 142 години от Освобождението на България. В този контекст германският канцлер изтъкна ключовата и стабилизираща роля на България на Балканите и даде висока оценка на двустранните политически и икономически отношения, които продължават да се развиват в сферите от взаимен интерес.

Министър-председателят Борисов и канцлерът Меркел обсъдиха актуалната информация за мигрантския натиск в региона и спешните мерки, които ще допринесат за сигурност и стабилност.

Премиерът Борисов отбеляза, че един от най-важните приоритети на двустранно сътрудничество е именно взаимодействието по въпросите от сферата на сигурността.

Снимка: БТА