За нас беше много интересно, много ценно и много важно да се поучим от огромния опит, който премиерът има тук в региона, как от добросъседските отношения, които имате с другите страни. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата си с премиера Бойко Борисов, на която присъства и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Това, което се договорихме, е да продължим в работата за добросъседство в региона. Само с такова разбирателство можем да се справим със задаващия се проблем. Проявяваме воля и търпение и искаме да живеем в мирен дом. България е за пример, видяхме как добре страната пази границата си. Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, разбирателство, мирно и приятелско решение на конфликтите, които има в нашия регион", каза Борисов.


По-рано днес тримата направиха оглед на част от южната граница на страната ни с хеликоптер, предстои да обсъдят актуалната обстановка във връзка с мигранския натиск и събитията в Сирия.

Премиерът Борисов информира лидерите на двете европейски институции за вчерашния му разговор в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Българският опит е от стратегическо значение за региона. Затова още веднъж ви благодаря, че ни приехте тук и че сте толкова добър приятел и такъв истински европеец", каза още Урсула фон дер Лайен.

"Скъпи Бойко, благодаря за това, че се срещнахме. Искам да благодаря за изключителното сътрудничество, което има България с Европейския съюз. Успяхме да се убедим колко сте ангажирани в опазването на границите на България. Това е важно и за целия ЕС. Виждаме всички усилия. Може да разчитате на европейската солидарност. Готови сме да ви подкрепим при нужда", заяви Шарл Мишел.
Снимка: Пресслужба Министерски съвет

"Виждаме всички усилия, които сте положили и продължавате да полагате за опазване на границите. Може да разчитате на европейската солидарност, ако имате нужда, ние сме ангажирани да ви подкрепим", добави той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви подкрепа за усилията на Гърция да предпази границите си на фона на струпването на хиляди мигранти покрай турско-гръцката граница, след като Турция обяви, че няма да ги спира по пътя към Европа, предаде Ройтерс.

Също така се разбра, че Европейската комисия ще отпусне на Гърция 700 милиона евро за справяне с потоците от сирийски бежанци, които се стремят да влязат в Европа през Турция. Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди призова държавите от ЕС да осигурят по-голяма помощ за Гърция, изправена пред нова вълна мигранти от Сирия и други части на Близкия изток.

"Гърция е членка на ЕС, така че главният й източник на подкрепа са европейските ресурси", каза пред журналисти в Женева Гранди, цитиран от Ройтерс. "Гърция има нужда от още. Това е много ясно", добави той.

Същевременно комисарят похвали Турция, която приютява около 3,7 милиона сирийски бежанци, като каза, че тя е "много добра" в осигуряването на подслон за тях.