Президентът на Украйна Володимир Зеленски отчете днес "фундаментално различен подход" на Русия в последните разговори между двете страни, предаде Франс прес.

Москва "вече не поставя просто ултиматуми", подчерта Зеленски в Киев на пресконференция, излъчвана в Телеграм. Попитан за изявлението на руския му колега Владимир Путин от вчера, че вижда напредък в преговорите, украинският президент изрази задоволство, че е получил сигнал от Русия.

В последните разговори "започнахме да говорим" и Москва "вече не поставя просто ултиматуми", което представлява "фундаментално различен подход", обобщи Зеленски. Той уверии, че през последните две години Украйна се е обърнала към Русия "повече от десетина пъти, без нито веднъж да чуе, че е възможен диалог".

В четвъртък в Турция се състоя първата среща на министрите на външните работи на двете страни от началото на войната на 24 февруари, отбелязва АФП. Разговорите между руския и украинския външен министър - Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, не дадоха резултат.

Преди това се състояха три кръга преговори между делегации на двете страни - първият бе на украинско-беларуската граница, а следващите два - на беларуско-полската. Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че дискусиите продължават чрез видеоконферентна връзка. Той не даде подробности.

Украйна е готова на преговори за спиране на войната, но няма да се предаде, каза днес Кулеба, цитиран от Ройтерс.

"Ще продължим да се бием. Готови сме да преговаряме, но няма да приемем никакви ултиматуми и няма да се предадем", обобщи украинският външен министър.

Зеленски готов на среща с Путин в Йерусалим

Украинският президент Володимир Зеленски каза по време на пресконференцията в Киев, че е отворен за дискусии с руския президент Владимир Путин, като добави, че е обсъдил с израелския премиер Нафтали Бенет възможността за водене на преговори в Йерусалим. Според него Бенет може да окаже ''положително влияние'' върху разговорите с Русия.

Изказването дойде, след като анинимен служител на украинското правителство каза, че Бенет е призовал Зеленски да приеме предложението на Путин за прекратяване на войната. Новината беше разпространена от израелските медии Walla, The Jerusalem Post и американския новинарски сайт Axios.

Израелският премиер  отрече да е предлагал на президента на Украйна да приеме условията на Русия и да се предаде. Михаило Подоляк - съветник на ръководителя на кабинета на Зеленски, също отрече това твърдение. ''Премиерът на Израел, както и другите страни посредници, не предлага на Украйна да се съгласи с каквито и да било искания на Руската федерация. Това е невъзможно по военни и политически причини. Напротив, Израел настоява Русия да оцени събитията адекватно'', написа Подоляк в Туитър.

Според The Jerusalem Post Бенет е казал на Зеленски, че препоръчва Украйна да приеме руското предложение за прекратяване на войната, защото така ще се предотвратят много украински жертви. Предложението е било отправено в телефонен разговор във вторник според служител в кабинета в украинското правителство. Зеленски не е приел съвета на Бенет. Източникът твърди, че телефонното обаждане е инициирано от израелския премиер. "На ваше място щях да мисля за живота на моите хора и да приема предложението", казал Бенет. Отговорът на Зеленски бил кратък: "Чух ви". Според изданието съветът не се харесал на украинския президент и неговия екип. "Бенет казва да се предадем", казва служителят. "Нямаме такава намерение. Знаем, че предложението на Путин е само началото."