Олимпийският шампион и почетен председател на Българската федерация по борба Валентин Йорданов подкрепи силния отбор на ГЕРБ-СДС в Русе, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Йорданов и Красен Кралев разговаряха в конната база в село Сандрово навръх Тодоровден.

Отец Игнатий отслужи водосвет за здраве, след което присъстващите се включиха в ритуала "Захранване на конете", който се провежда за здраве.

По-късно Йорданов показа на водача на листата и министър на младежта и спорта Красен Кралев къде е направил първите си стъпки в борбата.

Залата в село Сандрово днес е изцяло реновирана и модернизирана, а в нея тренират деца и юноши.

Валентин Йорданов е седемкратен европейски и седемкратен световен шампион по свободна борба и олимпийски шампион в Атланта през 1996 г. в категория до 52 кг.

Снимка: ГЕРБ

Междувременно министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който е водач на листата на ГЕРБ-СДС в Старозагорски избирателен район, посети града. Заедно със заместник-председателя на ЕНП и български еврокомисар Мария Габриел и кандидатите за народни представители Радостин Танев и Лъчезар Борисов, който е министър на икономиката, Вълчев се запозна с хода на ремонта на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. Средствата за нейното обновяване и за изграждането на общежитие са осигурени от Министерството на образованието и науката.

"Поздравявам Община Стара Загора за решението да създаде Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи! Училището се радва на голям интерес и то от страна на деца с най-високи образователни резултати, каквито IT секторът привлича и те остават да работят и да се развиват в България", заяви Вълчев  пред журналисти. 

Снимка: ГЕРБ

"Създадени са и условия, завършващите новата гимназия да продължат своето обучение в Стара Загора, тъй като в Тракийския университет са разкрити нови специалности по информационни технологии. Навлизаме в период на още по-мащабни дигитални трансформации, които ще определят бъдещето. Когато има отлично подготвени IT специалисти, тогава и икономиката ще се развива. Мога да заявя, че ние отговаряме на това предизвикателство", каза още Красимир Вълчев.

"Един от основните ни приоритети е област Стара Загора да се превърне във високотехнологичен индустриален център. Имахме възможност да обсъдим днес с българския еврокомисар Мария Габриел проекта за създаване на дигитален иновационен хъб и да посетим изграждащата се в момента Лаборатория за виртуална реалност. Чрез тях ще осигурим тясна връзка между образованието, науката и бизнеса", съобщи пък Лъчезар Борисов.

Снимка: ГЕРБ

Той подчерта, че за да се задържат нашите специалисти тук, трябва да се запази настоящата данъчна система. За разлика от нас, опонентите ни със своите предложения за промени в нея, залагат бомба пред бизнеса, която не само ще обърне тенденцията за завръщането на специалисти от чужбина в България, но и ще изгони инвеститорите" , категоричен е министърът на икономиката.

"Това, което виждам в Стара Загора е икономика, обвързана с науката и знанието, подкрепа за талантите и даването на перспектива за тяхната реализация в града, в региона, в България", каза на свой ред Мария Габриел.

Тя уточни, че в рамките на програмите "Еразъм +" и "Хоризонт Европа" ще има сериозна финансова подкрепа за обучението на децата и младите хора по математика и компютърни технологии.

"В подкрепа на подготовката на преподавателите по тези специалности сме предвидили създаването на 25 Европейски учителски академии. Дейността на първите три ще стартира тази година и съм убедена, че българската учителска общност ще има активен принос, така че резултатите да бъдат пряко насочени към сфери, в които българските предприемачи имат сериозен интерес", добави българският еврокомисар.

 

Агитационен материал на ГЕРБ-СДС

Купуването и продаването на гласове е престъпление