Заявяваме ясно намерение да организираме подписка за референдум за бъдещето на атомната енергетика в България, заяви Станишев, който представи декларация на БСП за енергийната политика на правителството.
Левицата смята да организира всенародна подписка за свикване на референдум за бъдещето на атомната енергетика.
Според Стефан Данаилов рестартирането на проекта трябва да зависи от изхода от референдума. Ако референдума каже "не", какво правим, попита той, цитиран от БТА.

В петък бившият президент Георги Първанов също заяви, че ако БСП се върне на власт, ще възобнови строежа на АЕЦ „Белене“.
Премиерът Бойко Борисов пък призова прокуратурата да провери делото за конкурса за АЕЦ-а. "Тук трябва да знаем точно какво е нарушено. Ако е нарушено и ако има тези нарушения как ще го възобнови?!", репликира той думите на Първанов по време на правителственото заседание.

По-рано днес бе внесено искането за вот на недоверие към правителството заради спирането на АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика на правителството. Под искането са се подписали 48 народни представители от левицата, 7-8 от "Атака" и един независим - Георги Терзийски, за когото бе съобщено, че преминава към групата на КБ. Депутатите от „Атака”, които не са се подписали пот вота, са Николай Пехливанов и Огнян Стоичков.
ДПС отказаха да подкрепят искането, а от Синята коалиция обявиха, че няма да подкрепят вота.

Мотивите за вота са много солидни, но можехме да минем и без тях, заяви Сергей Станишев, цитиран от БТА и "Фокус". Само преди една година премиерът Бойко Борисов много яростно и аргументирано защитаваше нуждата от АЕЦ "Белене", посочи той.
Според Станишев сегашното решение на правителството, подкрепено от ново мнозинство в Народното събрание, е фатално за България, за ядрената ни енергетика и за българските граждани, които ще плащат в пъти по-високи сметки за ток.

Относно обвиненията за коалиция с "Атака", лидерът на БСП каза, че е благодарен за подкрепата на вота, който е ясно аргументиран. Защитаваме националните интереси, бъдещето на ядрената енергетика и българските данъкоплатци, посочи той.
Ако депутатите от ГЕРБ, Синята коалиция и ДПС искат техните избиратели да плащат в пъти повече за ток, нека подкрепят правителството и поемат отговорността за това, заяви Станишев.

Станишев обясни, че Меглена Плугчиева не се е подписала под искането за вот на недоверие, защото е предложена за посланик в Швейцария и е поставена в двойствено положение.

Искаме да честитим новото политическо генно инженерство в 41-то Народно събрание, а именно новата коалиция между г-н Сергей Станишев и г-н Волен Сидеров, каза вчера депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков. Днес той допълни, че вотът за "Белене" е безпринципен и без ясни мотиви.
Според управляващите, БСП и "Атака" се опитват да "яхнат вълната", свързана с прекратяването на проекта.
Ненков посочи, че по принцип може да има референдум, но "за" или "против" атомната енергия, а не за всеки един проект, в който участва държавата. По думите му Първанов и Станишев са имали достатъчно време да направят такова допитване, докато са управлявали.

Ще извадя доклада на БАН от 90-те години, в който ясно се казва, че по руските изисквания АЕЦ „Белене” не отговаря на безопасността, коментира по-късно  съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.
„През `90-те години депутатите от БСП от Великотърновски регион правят обща подписка и казват: Проектът „Белене” е опасен, икономически не е ефективен и трябва да бъде спрян. Ще му занеса подписката на Станишев, по време на вота на недоверие, и ще го питам - как така БСП беше тогава на това мнение, искаше спиране на проекта, какво се промени, че сега да са на друго мнение?”, попита Димитров, цитиран от "Фокус".