Четвъртото заседание на 49-ия Конгрес на БСП започна с анонсиране на разследващ филм, който доказва корупция на най-високо равнище в правителството. За излъчването му предупреди лично лидерът Корнелия Нинова от трибуната на зала 3 в НДК.

"През последния месец Елена (Йончева бел.ред.) прави разследване, което ще представи следвашата седмица в ефира на Българска свободна телевизия. Това са документи, свидетели и доказателства за корупция в най-високите етажи на властта. Там отговорност няма да носи някой директор или чиновник. Става дума за сговор на министри, за корупция и заличаване на следи", заяви в началото на речта си Корнелия Нинова.

Снимки от Конгреса вижте тук >>

Още в началото на изказването тя уточни, че е упълномощена да оповести новината лично от Елена Йончева, а след като разказа за разследването, добави заканително: "Това са последните опити на диктатурата да се задържи на власт".

Корнелия Нинова защити обвинената в пране на пари Йончева, определи я като жертва на нейните разследвания и възнегодува, че чрез разследване на произхода на парите за филмите й тя е "наказана не с наказателен, а с политически процес".  Лидерът на БСП се обърна към аудиторията, като призова Конгреса да излезе с декларация в защита на Елена Йончева.

"Това не е декларация в защита на частния случай Елена Йончева, това е битка за държавността, за правовата държавата и срещу корупцията", посочи Нинова. По думите й "корабът на управлението потъва и първи го напускат патриотите".

 

Темата бе коментирана и от дългогодишния председател на БСП и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев. На влизане в НДК той обърна внимание, че премиерът Бойко Борисов е атакувал пряко Елена Йончева, а през седмицата е последвало обвинението срещу нея. Според Станишев това ще я превърне в герой.