Тежката европейска артилерия в листите на "БСП за България" и ГЕРБ си даде среща в предизборен дебат. В ефира на "Тази сутрин" по bTV президентът на ПЕС Сергей Станишев и Андрей Ковачев от ЕНП изложиха очи в очи вижданията си за бъдещето на Европа.

Станишев започна с бележка, че е забавно ЕНП да говори за промяна, когато управлява Европейската комисия от близо 25 години. След това той добави, че номинираният от ПЕС за наследник на Жан-Клон Юнкер - Франс Тимерманс, е печелил всички дебати досега и отзивите в медиите са доказателство за това. "Зависи кои медии четете", отвърна Андрей Ковачев.

Двамата отвориха въпроса за Европейския социален стълб и кой е наложил въвеждането му. Андрей Ковачев настоя, че в основата му е неговата ЕНП, но президентът на ПЕС Сергей Станишев го репликира, че той се е превърнал в реална политика с приемане на прокламация по настояване на социалистите.

След общото становище, че ръстът на националистите и популистите е притеснителен фактор, Станишев и Ковачев сблъскаха позициите си за финансовите политики. Кандидатът на ГЕРБ опита да уязви опонента си с вътрешнополитическите събития при кабинета на Жан Виденов и тогавашния срив на лева, а президентът на ПЕС отговори с данни как в края на мандата на оглавяваната от него Тройна коалиция външният дълг е намален от 30 на 14% с 8 милиарда лева във фискалния резерв. Станишев посочи и това, което отличава лявата от дясната икономическа политика - къде се насочват финансовите ресурси - към бедните или към богатите.

Сергей Станишев: Основният проблем е политиката на орязване, защото ЕНП се фиксираха, търсейки изход от икономическата криза, в това, че целият проблем е в държавния дълг. Истината не е това. Тази криза беше създадена от финансовия спекулативен капитализъм, който взриви финансовата система, оттам се прехвърли върху реалната икономика и тогава ЕНП, комисията, доминирана от ЕНП, предложи всяка държава максимално да ореже своите разходи, за да ги приведе в ред. Да, трябва да има ред в бюджета, няма спор, но това беше направено толкова насилствено, че в редица страни беше разкъсана социалната им "тъкан". Имаше, в Испания - 50% младежка безработица като резултат. И това нанесе огромни щети в доверието в ЕС, защото ЕС, вместо да бъде, както е бил десетилетия, съюз, който създава надежда и по-добър за всеки, се превърна в наказателен съюз и оттам идва ръстът на националистите.

Андрей Ковачев: Не трябва да правим отново тази грешка да натрупваме дълг, да преразпределяме нещо, което ние го нямаме. Ние трябва да генерираме чрез конкурентоспособна икономика, инвестиране в научна дейност, в стоки и продукти, налагане на нашите високи стандарти в света, споразумения, търговски, както с Канада, с Япония, с Австралия, с Югоизточна Азия и другите страни по света - над 20 такива споразумения. Защото всеки един милиард евро експорт, означава 14 хиляди нови работни места. Така че само икономиката, добрата конкурентоспособна среда може да ни направи богати, може да повиши нашия жизнен стандарт, което се случва в България и ще се случва, ако нямаме връщане назад, ако не правим рискован експеримент, ще се случва с още по-големи темпове повишаването на заплатите, за солидарната помощот ЕС. Но това са реалностите, откъдето сме тръгнали - от много ниско ниво сме тръгнали и имаме да наваксваме със солидарната помощна Европа.

Целия дебат вижте в прикаченото видео

Дебатът бе проследен на живо в студиото от двама политолози - Димитър Ганев от "Тремнд" и Кольо Колев от "Медиана".

Според Димитър Ганев участниците са най-подготвените в двете листи - на ГЕРБ и БСП:

"Преди всичко аз не мога да откроя някой победител в проведения дебат между Андрей Ковачев и Сергей Станишев. Това беше най-тежката артилерия на листите на ГЕРБ и БСП, без съмнение може би най-подготвените в двете листи. Впечатление ми направи още в началото дебатът, който се водеше на европейска тема, която беше типичния ляво-десен сблъсък в Европа, а именно преразпределение срещу финансова дисциплина. И двамата участника в дебата се справиха много силно".

Според Кольо Колев гледни точки могат да определят различен победител в сблъсъка:

"Ако кажа, че има тотален победител в проведения дебат, просто веднага ще бъда охулен, псуван и заклеймен отвсякъде. Ако Андрей Ковачев говори пред млади юпита или млади хора с добре платена работа, той е безспорен победител. Той говори за икономика, за експорта - как има 1 милиард експорт, увеличава 17 хиляди работни места, растеж в икономиката, как България е хубаво място за правене на бизнес. Ако говорим за 2-та милиона, тези 42 процента, които са на границата на мизерията, тогава безспорен победител е Сергей Станишев, тъй като в неговите думи се долавя и това е характерно за левицата като цяло, живия човек, проблемът на малките хора, проблемът на бедните и старите. Друг е въпросът до колко са реални действията.