Мария Белова положи клетва като народен представител от ГЕРБ на мястото на Десислава Танева, която в сряда бе избрана за министър на земеделието, храните и горите, предава БТА. Предшественичката й оглави ресорното ведомство, след като Румен Порожанов подаде оставка, приета със 121 гласа "за". 

Рокадите идват след гръмналия предизборен скандал покрай европрограмата с къщите за гости. Последваха проверки на имотите, които са строени с европари за обществено ползване, но се оказва, че влизат в лична употреба.  Държавен фонд  "Земеделие" проверява 746 къщи построени в периода след 2002 до 2013 година. Първоначално са се  строели хотели, но след намаляването на отпусканите субсидии се е преминало към къщи за гости.

В някои региони субсидиите стигат до 70%, т.е за 300 000 евро. Прокуратурата не може да повдигне обвинение на собствениците на мнимите къщи за гости, тъй като в действителност те не са извършили престъпление, а не са спазили подписания с ДФЗ договор.  Поради тази причина субсидията трябва да бъде изискуема, защото обектът не се е ползвал по предназначение. Разследването се води от ресорното ведомство. 

Скандалът, прочул се като "Апартманетгейт" доведе до 8 оставки, сред които са трима министри и заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова.