"Интересите отдалечиха безвъзвратно обкръжението на председателя от ценностите и принципите на левицата. Тези интереси не засягат по никакъв начин политиката на БСП, а преди всичко личния му, включително икономически интерес. Това може да се види в много от решенията, които се вземат от този човек, включително кадровите", заяви Първанов пред bTV.

На въпрос дали този кръг е семеен или е по-широк, той отговори лакончино, че въпросът съдържа отговора, като уточни, че „разбира се, че е по-широк, но семейният влиза във вземането на решения”.

От ГЕРБ и лично Бойко Борисов неведнъж са коментирали, че съпругата на Станишев - Моника Йосифова, която има пиар компания и бе замесена в скандала "Хохегер", има икономически интереси.

БСП е заложник на „Атака”, но и на собственото си ръководство и липсата му на готовност да провежда промяна и да отваря партията, защото тя е в изолация, която не познаваме от години”, заяви още Първанов.

По думите му големият победител в парламента е именно партията на Волен Сидеров.

Бившият държавен глава припомни, че още на първия пленум на БСП след изборите, когато всички се радвали на моралната победа, той е предупредих, че са в една много неизгодна позиция и джакпотът е при „Атака”, които ще имат решаващата дума в парламента в близките месеци и години.

"Това правителство трябва да провежда непопулярни мерки, трябва да изведе Българя от кризата. Това не може да се случи с този парламентарен тил – той е пробит отвсякъде", добави Първанов.

Според него по време на Тройната коалиция е имало стабилност и икономически растеж и много малко от постигнатото от онова правителство може да се случи сега. 

Георги Първанов коментира още, че вероятно ще има нови политически формации, защото не може да има монопол в политиката. Той подчерта, че има хора с леви разбирания, които нямат своя избор. Неотдавна обаче той декларира, че няма да прави своя партия, а стартира създаването на дискусионни клубове за политика.
  
Както е известно, бившата депутатка от БСП Татяна Дончева има намерение да създаде нова партия.