Румен Христов беше избран през 2009 година за зам.-председател на СДС.

Преди седмица лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че едно от имената, спрягани в партията е това на евродепутатката и бивш външен министър Надежда Нейнски, която преди време оглавяваше партията. Дни преди това самата тя каза, че е дала съгласие името й да бъде обсъждано. 

Третият издигнат беше депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков, но той си направи самоотвод, за да не разцепва гласовете.

Това, което се случва днес, ме ангажира изключително много - бяха първите думи на Румен Христов пред журналисти, на пресконференцията, на която беше обявена неговата кандидатура.

На въпрос съжалява ли, че не е избрана, Надежда Нейнски отвърна: “Защо да съжалявам”. Тя пожела успех на Румен Христов в предстоящата надпревара за високия държавен пост, цитира я "Всеки ден".

Обезпокоени сме, че няма друга сериозна кандидатура засега за президентските избори, Румен Христов е борец, не се предава лесно и води битката докрай, бяха пък първите думи на председателя на СДС Мартин Димитров. Според него има надежда той да получи подкрепата на българските граждани.

Ние нямаме засега сериозен конкурент. ГЕРБ в последния момент ще издигнат за кандидат-президент премиера и обясни, че управляващите нямат кой знае какъв избор, а изглежда, че и Бойко Борисов желае това, коментира още синият лидер.
При евентуални отворени избори между СДС и ДСБ възможно е вторият в класацията да бъде кандидат за вицепрезидент, но това решение ще бъде взето след консултации с партньорите, посочи той.

След днешното решение СДС ще предложат името на избраника си за президент на ДСБ, тъй като трябва да се избере обща кандидатура на Синята коалиция.
Източници от партията на Костов са коментирали пред БГНЕС, че техният фаворит е политологът Светослав Малинов. Заедно с това от ДСБ вече обявиха, че ще настояват за предварителни избори за обща кандидатура на Синята коалиция.

Кой е Румен Христов
Преди две години Румен Христов беше пряк конкурент на Мартин Димитров във вътрешни избори за лидер на СДС, но тогава настоящият лидер и депутат се наложи. В различните кабинети на прехода Христов беше зам.-министър на земеделието, а в служебните правителства на Ренета Инджова и Стефан Софиянски дори оглави министерството. Той е бивш заместник-министър на земеделието от кабинета на Филип Димитров, бил е и министър на земеделието в правителството на Инджова (1994 г.) и на Софиянски (1997 г.). Съветник на президента д-р Желю Желев, както и главен секретар на президента Петър Стоянов през периода 1997 - 2002 година. Малко преди да изтече мандата на президента, той освободи Христов.

Когато през 1999 г. Иван Костов като лидер на ОДС и премиер се раздели с настоящите депутати от ДПС Христо Бисеров и Йордан Цонев, тогава членове на ръководството на сините, Христов охлади отношенията си с него.

Роденият през 1955 година в русенското село Борово Румен Христов е доктор по икономика, работил е в Икономическия институт. Преподава в Югозападния университет в Благоевград и в Пловдивския аграрен университет по дисциплината „Агромаркетинг“.

Последна актуализация в 16,30 ч.