Остри спорове се разразиха по време на политическата дискусия на конференцията. Оставката на лидера на СДС Мартин Димитров поиска бившият кмет на район "Слатина" и кандидат-депутат от Синята коалиция за 41-то Народно събрание Агоп Овагимян. Мненията на участниците във форума по важните въпроси за СДС, неговата коалиционна политика, политическа тежест, участие на местните частични и редовни избори, и бъдещето на съюза минаха през "ракетоносител за ДСБ", "националният отбор по футбол, който има звезди, но няма екип", "танго за двама", в което на СДС се е паднала женската роля, предаде  БТА.
Агоп Овагимян поиска оставката на председателя Мартин Димитров с думите, че "това раково образование" трябва да бъде отстранено, за да оздравее партията. "Рибата се вмирисва от главата", каза още Овагимян като разкритикува лидера, че е нарушил най-демократичния партиен устав с едноличното си решение да прави коалиция с ДСБ. Той се обяви в защита на предишния председател Пламен Юруков.
СДС-София пък поиска настоящият председател Мартин Димитров да не се кандидатира за поста на вътрешните избори, предаде Дарик Председателят на столичната организация Борислав Бориславов каза, че е време СДС да си избере за председател човек, който е седесар. Той определи като розов отчета на лидера, в който резултатите от двата вота - европейски и парламентарен, се определят като успешни. По думите му на Мартин Димитров му липсват първите 15 години в СДС, липсва му улицата. Иван Сотиров пък каза, че Синята коалиция се превръща в мавзолей на Командира. Сините в столицата обсъждат имената на Иван Сотиров и Любен Петров за своя номинация за лидерския пост в партията. Ще им се да се кандидатира Владимир Кисьов, но зарази здравословни негови проблеми това едва ли щяло да стане.
"Танго за двама", в което на СДС се е паднала женската роля, нарече Синята коалиция зам.-председателят на СДС-София Любен Петров. По думите му ролята на партията трябва да бъде на водеща сила в дясното политическо пространство. Неговата рецепта за възраждане на съюза е да се потърсят отново бившите седесари, които са се отдръпнали от партията. Любен Петров обори констатацията в доклада на Мартин Димитров за добро представяне на СДС на изборите за евро и национален парламент. Когато цифрите говорят, посочи той, словесното жонгльорство е неуместно. В предишния парламент ОДС имаше 20 депутати, а сега Синята коалиция има 15. “Ако някой вижда в това възходяща тенденция, явно сме учили различна математика“, посочи той. По-лошо от загубата обаче, по думите му е лъжата. Ако се лъжем, няма да можем да продължим напред, отбеляза той.
За ясен отговор за ролята на СДС като политическа сила и като партньор в Синята коалиция призова евродепутатът и бивш председател на партията Надежда Михайлова. Тя посочи, че лидерският проблем трябва да бъде разглеждан в контекста на екипност. СДС, по думите й, прилича на националния отбор по футбол, в който има звезди, но няма екип. Според нея СДС не е ощетен от участието си в Синята коалиция и това доказва по-големия брой депутати, които са получили в сравнение с ДСБ, както и фактът, че единственият евродепутат на коалицията е от СДС.
Александър Йорданов пък заяви, че вместо да праща приветствие Иван Костов е трябвало да дойде на конференцията лично, за да поиска прошка. Разцепи ни, за да си направи далаверите, посочи Йорданов. Той каза, че пише 3 на представянето на сините на изборите, а тройкаджиите по думите му не могат и не трябва да управляват.
Лидерът на партията Мартин Димитров изрази увереност, че ще спечели вътрешния вот още на първи тур. Според Бориславов това би станало чрез апаратни игри.